Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Beste hosting provider voor je website

Je huidige website is traag of je bent op zoek naar een hosting provider. Waar moet je beginnen, waar moet je op letten en welke keuzes zijn er allemaal. Wij gaan kort de mogelijkheden doornemen en kijken of we de beste hosting provider kunnen vinden voor jouw website.

Welke mogelijkheden zijn er qua hosting

Er zijn tegenwoordig best veel verschillende “soorten” hosting maar voor elk soort website is er wel een oplossing. De twee belangrijkste soorten hosting zijn Shared hosting (in de volksmond vaak gewoon Webhosting) en VPS hosting. De naam Shared hosting zegt het eigenlijk al, je deelt de hosting en de beschikbare resources met andere klanten van de desbetreffende hosting provider. Bij VPS hosting (Virtual Private Server) is dit niet het geval. Je krijgt een eigen omgeving met eigen resources die je volledig zelf kunt gebruiken.

Voordeel van shared hosting is dat het qua kosten een stuk lager ligt dan VPS hosting en dat het voor een “huis tuin en keuken” website meer dan voldoende is. Het nadeel kan wel zijn dat andere klanten van de hosting provider waar jij de resources mee deelt soms veel van deze resources verbruiken. Hierdoor zijn deze niet beschikbaar voor jouw en als je een drukbezochte website hebt dan zullen bezoekers soms langer moeten wachten totdat de website is geladen. In het meest erge geval laadt de website helemaal niet en dat wil je liever niet.

Voordeel van VPS hosting is dat je dit niet hebt en de resources volledig voor eigen gebruik zijn. Je zult dus nooit last hebben van andere klanten die van dezelfde resources gebruik maken. VPS hosting is echter wel weer een stuk duurder en eigenlijk alleen interessant voor hele grote websites, websites met piek verkeer (veel bezoekers op een bepaald tijdstip) of meerdere websites.

Is je website dus ontzettend belangrijk en moet deze te allen tijde snel en bereikbaar zijn dan is VPS hosting de meest geschikte oplossing. Is je website meer een online visitekaartje dan is Shared hosting al meer dan voldoende.

Hoe kies je nu de beste hosting provider?

Nu hebben we de belangrijkste soorten hosting behandeld maar nog steeds niet hoe je nu de beste hosting kiest voor jouw website. Het kiezen van een hosting provider kan soms erg lastig zijn want er is enorm veel aanbod. Op Hostingvergelijker.nl kun je middels een keuzehulp al veel hosting providers en pakketten uitsluiten dus wellicht is het interessant om daar eens een kijkje te nemen.

Waar moet je nu op letten bij het kiezen van een hosting provider

Lees reviews die andere hebben achtergelaten op het internet. Dit zijn ervaringen van andere klanten en die kunnen al veel vertellen over de kwaliteit en service van een hosting provider. Daarnaast moet je ook kijken naar hoe lang een hosting provider al bestaat en hoe zij de support afhandelen. Vind je het belangrijk dat je een hosting provider telefonisch kunt bereiken bij vragen of problemen dan zijn dit de eerste dingen die je uitzoekt alvorens je echt naar specificaties van de hosting gaat kijken.

Schijfruimte, dataverkeer, CPU en RAM zijn eigenlijk qua specificaties de belangrijkste dingen op te letten. De webserver is ook niet onbelangrijk (Apache, Nginx of LiteSpeed) maar dat is misschien te technisch voor nu.

Heb je veel zware afbeeldingen, lokale video’s en of animaties op je website dan is het raadzaam om wat meer schijfruimte te nemen. Je wilt namelijk niet dat je binnen de kortste keren al te weinig schijfruimte hebt.

Daarnaast is het ook raadzaam om te kijken hoeveel bezoekers je verwacht. Heb je een website met heel veel bezoekers en ook zware bestanden en afbeeldingen op je website dan is er veel dataverkeer nodig. Je kunt dit bij de hosting provider in kwestie ook opvragen om te kijken wat zij adviseren.

Daarnaast heb je nog CPU en RAM, de combinatie van deze twee zorgt voor de rekencapaciteit van de server. Elke bezoekers die je website wil bekijken die verbruikt een stukje rekenkracht en dus RAM en CPU. Als dit te weinig is dan zal de website traag laden en zullen sommige bezoekers soms wat langer moeten wachten. Het is dus zaak dat je voldoende capaciteit hebt om al je bezoekers een snelle website voor te kunnen schotelen.