Wanneer u van planten houdt is het belangrijk dat uw tuin en kamerplanten er prachtig uit blijven zien. Dit kunt u doen door zelf goed voor het onderhoud te zorgen. Maar u zult niet alles zelf onder controle krijgen. In elke tuin kan namelijk ongedierte verschijnen zoals insecten die de bladeren en wortels van uw planten opeten. Als je hier niet op tijd bij bent kan de plant er lelijk uit gaan zien en uiteindelijk zelfs afsterven. De bestrijding van deze beestjes kan ecologisch of chemisch gebeuren. Het is aan te raden om voor een natuurlijke methode te kiezen, daar chemische middelen slecht zijn voor het milieu. Het is natuurlijk veel beter om zoveel mogelijk van deze plagen vroegtijdig tegen te gaan. Dit kun je doen door je tuin extra aantrekkelijk te maken voor vogels en egels. Deze dieren eten het ongedierte op. Zorg er ook voor dat onkruid zo snel mogelijk wordt weggehaald en je jouw planten in goede conditie houdt.
RouwvliegjesEen veel voorkomende plaag zijn rouwvliegjes. Dit zijn kleine zwarte vliegjes die veel voorkomen in plantaardig materiaal zoals in potgrond en dus ook in bloempotten en plantenbakken. U zult deze beestjes het meeste tegenkomen bij kamerplanten. Het probleem zit hem echter niet in de volgroeide vliegjes, maar komen door de larven van de rouwvliegen. Deze voeden zich aan de wortels van de plant. In het ergste geval kan de plant afsterven, mits de larven in grote getallen aanwezig zijn.
Aaltjes gebruiken tegen rouwvliegjesEen goede methode is om aaltjes tegen rouwvliegjes in te zetten om deze te bestrijden. Aaltjes zijn kleine, microscopische niet-gesegmenteerde rondwormen die van groot belang zijn voor de gezondheid van grond. Ze zijn ongeveer 1mm groot en per vierkante meter grond kunnen er zich al een miljoen aaltjes bevinden. Er zijn verschillende soorten aaltjes beschikbaar voor verschillende soorten plagen. De soort die gebruikt wordt tegen rouwvliegen zijn insect parasitaire aaltjes. Deze bestrijden de plaag en sterven vanzelf af na een à twee maanden. Er zijn een paar voorwaarden verbonden om de aaltjes optimaal te laten functioneren. Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste soort gebruikt omdat aaltjes specifiek per soort werken. Als u de goede soort heeft kunt u gaan beginnen met het bestrijden. Zorg ervoor dat de grond waar de aaltjes in komen vochtig is alvorens u de aaltjes erbij voegt. De aaltjes zitten in een klei substantie die gemengd moet worden met water. Daarna kan dit over de grond worden verspreid. Het is belangrijk dat de grond met aaltjes zeker minimaal 4 weken vochtig blijft. EngerlingenEen andere veel voorkomende plaag in de tuin zijn engerlingen. Engerlingen zijn de larven van vele verschillende soorten bladsprietkevers. Ook larven van de mei-, juni-, Johannes- en neushoornkever worden engerlingen genoemd. Ze kunnen tot wel 5 centimeter lang groeien en hebben een wit c-vormig lichaam met een bruine kop. Engerlingen kunnen veel schade aan het gras toebrengen. De larven voeden zich namelijk aan de wortels. Daardoor krijgt het gazon te weinig voedsel en vocht binnen. Voor vogels zijn engerlingen echter een heerlijke snack. Wanneer ze weten dat er zich engerlingen bevinden onder het gras, zullen ze het hele gazon overhoop gooien. Dit leidt weer tot veel kale plekken in het gras.
Aaltjes gebruiken tegen engerlingenTegen deze larveplaag is het ook een goed idee om aaltjes tegen engerlingen in te zetten. Deze parasitaire wormen kruipen via huidopeningen in de engerlingen, verdoven deze en na een tijd sterven de larven. De aaltjes zullen zich hierna aan de dode larven voeden en vermenigvuldigen zich hierin ook. Daarna gaan de aaltjes op zoek naar nieuwe engerlingen, totdat ze geen meer kunnen vinden. Na verloop van tijd sterven de aaltjes vanzelf wanneer ze lange tijd geen voedsel meer hebben gehad.
|
https://www.biogroei.nl/aaltjes-tegen-rouwvliegjes |