Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris wat is het en waarom vraag je dit aan. Voor dat er een asbestinventaris kan worden uitgevoerd zal er voorafgaand eerst een asbestinventaristattest uitgevoerd worden op locatie dit is een test die voorafgaand zal worden uitgevoerd om zo een overzicht te krijgen van alle asbesthoudende materialen in een gebouw.

Het asbestattest wordt opgemaakt door een specialist die langs zal komen op locatie om het gehele gebouw te inspecteren. Uit de asbestinventarisattest zal blijken in welke delen en of plekken van het gebouw nog asbest zal zitten. Dat zal handig zijn voor de veiligheid en je gezondheid, in en rondom je gebouw. Ook voor een eventuele verkoop van het gebouw of pand is dit handig aangezien je van het pand of gebouw een document nodig zal hebben.

Daarnaast zal je voor elk materiaal ook een persoonlijk advies op maat ontvangen over hoe de asbest veilig beheerd of verwijderd kan worden.

 

Twee soorten asbestinventarisaties

Wist u dat er twee verschillende soorten asbestinventarissen zijn? Namelijk een destructieve asbestinventaris en een niet-destructieve asbestinventaris. Ik hoor je al denken, wat zijn de verschillen? Ik ga het je uitleggen!

Een destructieve asbestinventaris is een onderzoek waar de niet-zichtbare asbestverdachte toepassingen op het moment dat spraken is van sloop of dat er eventueel gestript zal worden onderzocht. In dat geval gaat het meestal om een toepassing in de fundering en of constructie van het desbetreffende gebouw.

Bij een niet-destructieve asbestinventaris zal er enkel rechtstreeks de waarneembare asbestbronnen die risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw en of pand.

 

Is een asbestinventaris verplicht?

Een asbestinventaris is niet altijd verplicht. Het is namelijk zo dat de federale arbeidswetgeving verplicht elke werkgever om een asbestinventaris op te stellen voor alle gebouwen en panden waar hij personeel tewerkstelt.

Bedrijven en openbare gebouwen hierin tegen zijn dus wel verplicht in het bezit te zijn van een asbestinventaris. Alleen voor een particuliere is dit nog niet geval tot 2032. Tegen die tijd zal iedereen die een woning bezit een asbestinventarisatie moeten laten opmaken volgens de wet.

In België is dit echter anders. Daar schrijft de overheid dat je wanneer je een woning wilt verkopen of verbouwen die ouder is dan 2001 je verplicht in bezit moet zijn van een asbestinventaris. De asbestinventaris zal  namelijk worden opgenomen in het zo geheten woningpas wanneer je de woning wilt verkopen of verbouwen. Dus ook wanneer je een gebouw of pand wilt slopen zal hier een asbestexpert voor uitgenodigd moeten worden. De asbestinventaris vormt een onderdeel van het sloopopvolgingsplan (wist je dat dit vroeger de sloopinventaris werd genoemd)

 

Hoe verloopt het proces voor het opmaken van een asbestinventaris?

Zoals we net al benoemde zal de asbestinventaris pas worden opgemaakt wanneer de asbestexpert ter plaatse is geweest. De asbestexpert voert namelijk een grondige inspectie uit. Als dit allemaal goed verloopt zal de asbestinventaris te plekken kunnen gaan.

De asbestdeskundige zal namelijk alle technische informatie verzamelen over het gebouw. Een deskundige komt vervolgens ter plaatse en inspecteert het gehele gebouw. De expert zal overigens na het proces een overzicht opmaken van alle aanwezige asbesthoudende materialen die aanwezig zijn in het gebouw. Dan zal alle informatie worden gebundeld in een verslag en zal er een advies worden gegeven of het asbest beheerd of verwijderd zal moeten worden.