Surfles Groningen

juni 30, 2015 Uit Door

Windsurfen is een watersport die wordt beoefend met behulp van een surfplank waar een zeil op kan worden gezet. Door middel van de wind die in het zeil wordt geblazen wordt je verplaatst op het water. Om te kunnen surfen heb je een plank, zeil, giek, mast en mastvoet nodig. Om te kunnen sturen is de giek deze heb je vast als je staat en vooruit gaat. Er zit een zwaard onder het bord om beter te kunnen sturen en voor stabiliteit. Alleen met voldoende wind kan je deze sport beoefenen.

In het surfen zijn er ook verschillende disciplines: slalom, zo snel mogelijk een parcours afleggen dat halve wind ligt. Wave, springen en golfrijden in de golven. Freestyle, springen en trucjes uithalen op vlak water. Course race, zo snel mogelijk parcours afleggen dat halve wind als in de wind ligt. Formula, een variant van course race. Olympische klasse: een eenheidsklasse waar iedereen op zelfde merk en type materiaal vaart. Speedsurfen: zo snel mogelijk varen. Super-X: een slalomparcours moet worden afgelegd waarbij verplichte obstakels worden genomen om verplichte trujes uit te voeren. Techno 293: jeugdklasse met lage instapdrempel waar zo snel mogelijk een parcours moet worden afgelegd dat zowel halve als in de wind ligt.

De uitrusting van het surfen is een plank hier zijn enorm veel verschillende merken van. Ook de formule van het board kan verschillen er zijn verschillende boarden voor de disciplines. Het zeil, er zijn ook verschillende merken zeilen en een enorme variatie in de grote van zeil. Er zijn 3 soorten zeilen: speed-, slalom- en racezeilen; allround, freeride-zeilen; en wavezeilen. De mast en giek een mast is tegenwoordig deelbaar en dus makkelijker om op te ruimen en mee te nemen in de auto. De meeste masten zijn gemaakt van epoxyfiberglas met een variërend koolstofgehalte. De giek is meestal van aluminium, zodat hij sterk genoeg is om het lichaamsgewicht van de surfer te kunnen dragen. Meestal draagt een surfer een wetsuit om de warmte te bewaren en bescherming van het lichaam. Surfschoenen en handschoentjes om grip te bewaren op de plank. Een ophaalkoord om het zeil om hoog te kunnen krijgen. En een trapeze om het makkelijker en lichter te maken voor de surfer om te kunnen surfen een trapeze kan je aan die giek inhaken met trapezelijnen.

Surfles Groningen geeft les in surfen om bijvoorbeeld de techniek weer beter onder de knie te krijgen. Surfles Groningen maakt gebruikt van een starboard surfplank. Dit is een van de vele merken die bestaan.

http://www.zeilschoolzuidlaardermeer.nl/zeil-en-surflessen/