Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

De meest gemaakte fouten bij het aanleggen van een zwemvijver

Voordat je begint met het maken van je zwemvijver, is het handig om te weten welke fouten je kunt maken. Uw beste vijvershop Peekoi heeft de drie meest voorkomende fouten bij mensen die zelf een zwemvijver willen bouwen op een rijtje gezet. Benieuwd en wil je deze graag voorkomen? Lees dan verder!

Oppervlaktewater wat de vijver in komt

Dit is iets waar je in het begin waarschijnlijk geen last van hebt, maar na een paar maanden zwemmen in je zwemvijver kan het probleem plotseling ontstaan. Het komt doordat je geen rekening hebt gehouden met het regenwater dat in je vijver stroomt. Hierdoor wordt je vijver troebel of krijg je een grote groei van algen. Met oppervlaktewater bedoelen we het regenwater dat op je tuin valt en in je vijver terechtkomt. Dit water brengt voedingsstoffen en organisch afval van je tuin mee naar de vijver, waardoor er te veel voedingsstoffen in het water komen, en dat willen we niet. Gelukkig is dit probleem na de aanleg van de zwemvijver nog steeds makkelijk op te lossen. Peekoi heeft uw beste vijverproducten voor in de zwemvijver.

De waterkwaliteit

Een zwemvijver zonder enige pomp of filter moet je vertrouwen op micro-organismen en planten om het water schoon te houden. Ongeveer de helft van de vijver moet bedekt zijn met planten. De vijver moet diep genoeg zijn en de juiste soorten planten en bodem hebben. Voordat je gaat zwemmen, kan het helpen om plankton te gebruiken om een goede balans te krijgen. Je kunt dit online kopen om het natuurlijke evenwicht te behouden in je zwemvijver.

De zwemvijver rand afwerken

Laat de zwemvijver nu minstens 24 uur met rust. Als je een grote zwemvijver hebt, wacht dan liever 48 uur. De waterdruk zorgt ervoor dat de folie nog een beetje kan verschuiven. Begin daarna met het afwerken van de rand van de zwemvijver. Dit is belangrijk, want zorg ervoor dat tegels of balken waterpas liggen. Denk er ook aan dat mensen erop zullen staan. Een scheve rand ziet er niet mooi uit. In een natuurlijke zwemvijver valt dit minder op en kun je kleine afwijkingen achteraf gemakkelijker verbergen met waterplanten.

Let op het seizoen per plant

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je planten in je vijver moet zetten. In de lente is de beste tijd om vijverplanten toe te voegen. Maar betekent dit dat je de rest van het jaar geen planten kunt toevoegen? Nee, dat kan wel! Maar je moet er rekening mee houden dat de planten pas volgend jaar zullen bloeien. Als je nu planten kiest, is het slim om zuurstofplanten te nemen. Die zijn belangrijk voor de kwaliteit van het water omdat ze zorgen voor voldoende zuurstof. Het is ook een goed idee om een goede vijverpomp te kopen om de waterkwaliteit te verbeteren. Die pomp zorgt ervoor dat het water in beweging blijft. Wanneer je deze fouten voorkomt kun je zo lang mogelijk genieten van je vijver!