Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Tiny Houses voor (bijna) alle situaties in het leven

Om je thuis te voelen, heb je niet per se veel land en een enorm dak boven je hoofd nodig. Mensen die alleen of met z’n tweeën wonen en flirten met een klein of zelfs mini huisje weten dit. Op een oppervlakte van 40 tot 80 vierkante meter kunt u in ieder geval alles wat u nodig heeft voor een goed leven herbergen. Ook minihuizen bieden de mogelijkheid om een mooie, comfortabele en tegelijkertijd betaalbare eigen woning te hebben.


Voor wie is een tiny house geschikt?

Er zijn ongetwijfeld meer geschikte woonoplossingen voor een groot gezin dan een minihuis – bijvoorbeeld twee of drie minihuizen. Miniwoningen – vooral in de vorm van modulaire huizen – kunnen mooi gecombineerd en gegroepeerd worden, zodat meerdere generaties in een groep kunnen samenleven. Ook koppels en alleenstaande ouders met één of twee kinderen kunnen zich in de kleine kamer van een eengezinswoning goed schikken – mits de plattegrond goed gepland was.

De meerderheid van de mensen die geïnteresseerd zijn in een tiny house in de gemeente Lisse zijn echter alleenstaanden en koppels die ofwel geen kinderen hebben of van wie de kinderen al lang zijn verhuisd. Vooral in de tweede helft van het leven kan de bouw van een minihuisje zinvol zijn. Zo heeft men minder oppervlakte, waarover men zich zorgen moet maken en waar men zich zorgen over moet maken en waar men op een eerlijke manier de leeftijd kan plannen.

Kant-en-klaar tiny house of architecten?

Moderne tiny houses zijn ontworpen met het oog op efficiëntie en bieden tussen de 20 en 80 vierkante meter leefruimte. Veel typen mini-woningen zijn verkrijgbaar in prefab bouw. In de vorm van woonmodules zijn er tiny houses in vrij compacte vorm.

Maar ook architecten herontdekken steeds vaker hun zwak voor kleine huizen en gaan de uitdaging aan om intelligente en praktische woonoplossingen te ontwikkelen in een zo klein mogelijke ruimte. In dit verband blijken projecten waarbij tiny houses in kleine buurten worden gegroepeerd, d.w.z. co-housing, bijzonder inspirerend te zijn – voor zowel planners als gebouweigenaren.

 

Samenwonen en coworking in miniwoningbouwcomplexen

Een dergelijke nederzetting is bijvoorbeeld het project van de Eifelleben-houtbouwgemeenschap: In Mechernich, een drie kwartier met de auto vanuit Keulen en gelegen aan de rand van het Nationaal Park Eifel, wordt een gemeenschappelijke woonwijk in ecologische houtskeletbouw gebouwd. Afhankelijk van de grootte van het terrein van 17.000 m² biedt het terrein plaats aan 20-30 individuele woningen en enkele centrale gemeenschappelijke ruimtes. In de eerste stap wordt een kwart met 8 minihuizen in de grootte van ca. 20 m² tot ca. 60 m² woonoppervlak gerealiseerd.

Het succesvolle model voor dit project is de participatie traject tiny houses Lisse, die onder dezelfde leiding een nederzetting van 14 kleine houten huisjes aan de Oostzee ontwikkelt. In tegenstelling tot het initiatief aan de Oostzee, waar alle beschikbare percelen al zijn toegewezen, bevindt het project in de Eifel zich momenteel nog steeds in de “aanvraagfase”: Geïnteresseerde klanten kunnen zich aanmelden voor een van de acht geplande huizen.