Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Wanneer op jezelf wonen?

Er breekt een tijd aan dat het tijd is om het ouderlijk huis te verlaten en zelfstandig te gaan wonen. De één vertrekt eerder dan de ander, zo is de één op zijn of haar 18e al direct het huis uit terwijl de ander zijn 30e verjaardag nog thuis viert met mama en papa. Het grote verschil in leeftijd met betrekking tot het ouderlijk huis verlaten heeft verschillende redenen. Zo is de één eerder of meer volwassen dan de ander en de één is eerder of meer zelfstandig dan de ander. Voor mensen met een beperking is het vaak lastig om zelfstandig te wonen. Deze mensen kiezen vaak voor een aangepaste woning met hulpmiddelen zoals een traplift zodat hun beperking hun niet meer belemmert bij het zelfstandig wonen. Er zijn veel voordelen te bedenken bij het op jezelf gaan wonen, waarvan ik er een aantal ga bespreken.

Voordelen

Je bent zelf de baas thuis, je hoeft geen rekening te houden met anderen en kunt in principe doen waar je zin in hebt. Geen gezeur meer aan je hoofd van je ouders of broers/zussen. Je bepaalt zelf wat je gaat eten, wanneer je iemand meeneemt naar huis, je kunt zelf je hele huis inrichten naar eigen smaak, zelf bepalen wanneer je je troep opruimt, kortom je bent de regisseur van je eigen film.

Financiele tegenvaller?

Natuurlijk moet de financiele situatie niet vergeten worden. Er komen veel kosten kijken bij het op jezelf gaan wonen, dus doe je er niet verstandig aan om nog even langer thuis te blijven wonen? Door op je zelf te gaan wonen krijg je opeens heel veel kosten erbij die je normaal gesproken niet had. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de huur, gas/licht/water, internet/tv abonnement, inboedel en brandverzekering etc. Dit betekent dat je een vast inkomen moet hebben om uberhaupt zelfstandig te gaan wonen. Als je aan het einde van de maand ook nog voldoende geld wil overhouden voor leuke dingen, is het wel zo fijn als je een goed salaris hebt.