Het is zeker iets waar je van te voren niet over wilt nadenken, maar onverwachts kan het toch op je pad komen. Er overlijdt een dierbare. Dan is er van alles en nog wat dat er geregeld moet worden voor een uitvaart. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet zo gemakkelijk is, gezien de situatie. Het kan dan helpen om een lijstje te hebben met alle belangrijke punten. Zo geeft het je hoofd misschien iets van rust in deze zware periode.
HulpZodra er is vastgesteld dat de desbetreffende persoon is overleden, wordt het snel tijd om de uitvaart te organiseren. Je moet dan contact leggen met een uitvaart bediening/zorgorganisatie zoals www.irmaboonuitvaartzorg.nl. Hun kunnen je namelijk het beste helpen met alle zaken die moeten worden geregeld. Vrij snel heb je dan een eerste gesprek. Daar wordt er besproken wat voor soort uitvaart er het beste past bij de overleden, familie en kennissen. Je kan je namelijk voorstellen dat er verschillende behoeftes zijn. Ook kan budget een grote rol spelen. Alle opties worden daarom goed nagelopen. Tijdens het hele proces blijf je ook nauw contact houden met de organisatie om nog van alles door te spreken. Het kan namelijk ook zijn dat jij of andere nabestaanden eigen invulling hebben voor de uitvaart. Eventuele wensen van de overlevende worden hier natuurlijk ook in meegenomen.
OrganisatieDaarna komt het daadwerkelijk organiseren. Ook hierin helpt de uitvaartverzorger mee. Ze hebben namelijk al vaak kennis over passende locaties, kiezen van een kist, begraven of cremeren, rouwkaarten en opstellen van een draaiboek voor de dag zelf. Een uitvaart mag vaak niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na overlijden, maar ook weer niet later dan zes werkdagen na het overlijden van de dierbare. Dat heeft te maken met het op de hoogte stellen van alle nabestaanden. Want hier moet genoeg tijd voor zijn. In sommige gevallen is het wél mogelijk om de uitvaart eerder dan 36 uur plaats te laten vinden, bijvoorbeeld als het draait om een religieuze uitvaart. Mocht dit het geval zijn, vraag dan hiervoor vervroeging aan bij de gemeente. Mocht de uitvaart door omstandigheden niet binnen zes werkdagen kunnen plaatsvinden, dan regel je dit ook met andere betrokken instanties.
De dagDe dag zelf zal ongetwijfeld zwaar zijn voor iedereen. Het is een eerste officiële stap voor het rouwproces. Je moet dan ook zeker tevreden zijn met wat er allemaal gebeurd en hoe het loopt. De uitvaartverzorger zal er ook als jij dat wilt, de hele dag bij zijn. Om er zo voor te zorgen dat het zo soepel mogelijk verloopt. Mochten er dingen niet goed gaan, kun je dat ook meteen aangeven. Na de uitvaart is er meestal nog een afscheidsbijeenkomst. Hier kan iedereen nog een laatste drankje doen en elkaar de laatste condoleance geven.
Het is een moeilijk, zwaar en vooral pijnlijk proces en zeker niet iets wat je alleen moet doormaken. Zoek daarom de mensen op waar jij je goed bij voelt om je gevoelens mee te delen. Een uitvaartverzorger helpt je zoveel mogelijk, maar uiteindelijk ben jij vaak de persoon die de beslissingen zal moeten maken. Ga al je opties dus goed langs en probeer ondanks dat je weinig tijd hebt, om niet te gehaaste keuzes te maken.
|