Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Banen en opleidingen

Wat is een lasserskwalificatie?

Zoek je een goede opleiding of cursus om als lasser aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Het is belangrijk wat voor een soort opleiding het is, of de opleider ervaring heeft binnen de technische industrie, maar ook of je na het volgen van de opleiding een lasserskwalificatie krijgt. Wat een lasserskwalificatie is en waarom het zo belangrijk is, dat lees je hier.

Lasserskwalificatie 

Lassen is een technisch beroep wat nauw komt kijken. Een klein foutje heeft voor een bedrijf mogelijk een grote impact. Daarom selecteren werkgevers lassers op basis van een lasserskwalificatie. Een lasserskwalificatie is een certificaat dat de vaardigheden aantoont om kwalitatief en veilig laswerk uit te voeren. Omdat steeds meer opdrachtgevers moeten voldoen aan de keuringsvoorwaarden voor laswerkzaamheden is het belangrijk dat je jezelf hiervoor kwalificeert.   

 

Houd ook rekening dat een lasserskwalificatie ieder half jaar moet laten verlengen. Hiermee toon je aan dat je vakbekwaam bent en blijft binnen het vakgebied.

Waarom is een lasserskwalificatie belangrijk?

  1. Kwaliteitsborging 

Een lasserskwalificatie is een waarborg voor kwaliteit. Door een officiële kwalificatie te behalen, toon je aan dat je voldoet aan de gestelde normen voor laswerk. Dit is vooral belangrijk omdat je laswerk in verschillende sectoren toepast. Denk aan constructie, scheepsbouw, olie-industrie en gasindustrie. Dit zijn slechts voorbeelden van de vele sectoren. Wat deze gemeen hebben is dat de veiligheid en betrouwbaarheid van het laswerk van vitaal belang is.

 

  1. Veiligheid 

Lassen is niet zonder risico’s. De hoge temperaturen, elektrische stromen en giftige dampen zijn gevaarlijk wanneer je niet op de juiste manier gebruik maakt van je materiaal. Een lasserskwalificatie laat zien dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en procedures die je altijd naleeft om risico’s tot een minimum te beperken. Dit draagt bij aan een veilige werkomgeving. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s en de algehele bedrijfsvoering.

 

  1. Werkgeversvoorkeur 

Er is voldoende vraag naar goed opgeleid technisch personeel. Doordat ze nog steeds veel nieuwe medewerkers zoeken wil het niet zeggen dat ze minder kritisch zijn bij het selectieproces. Werkgevers hechten veel waarde aan een lasserskwalificatie. Zo vergroot het tegelijkertijd je kansen op je droombaan. Werkgevers zoeken naar gekwalificeerde lassers die in staat zijn om de vereiste laswerkzaamheden uit te voeren volgens de normen van het bedrijf en de industrie.

 

Genoeg reden om bij de zoektocht naar een kwalitatieve las opleiding de lasserskwalificatie mee te nemen. Staat het niet specifiek aangegeven op de pagina? Zorg dat je het vooraf nog even nagaat. Zo ben je ervan verzekerd dat je een aantrekkelijke positie inneemt op de arbeidsmarkt en je geleverde laswerk van de hoogste kwaliteit is.

 

https://www.tetrixtechniek.nl/cursus/lasserskwalificatie-lk/