Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Dit moet u weten over LED verlichting voor bedrijven

Goede LED verlichting voor bedrijven is erg belangrijk voor een productieve en vooral veilige werkomgeving. Zonder de juiste verlichting zitten je werknemers immers letterlijk in het donker. En in het donker moet er vooral lekker geslapen worden, niet gewerkt.

Alhoewel de juiste LED verlichting een belangrijk onderdeel is van je onderneming wordt het toch vaak onderschat door ondernemers. Zij besteden hier weinig aandacht aan en schaffen het liefst zo goedkoop mogelijke verlichting aan. Dit is erg zonde aangezien het focussen op een goede verlichting voor je onderneming op den duur voordelen oplevert alsmede een hoop kosten bespaart.

Daarom nemen wij je in dit artikel aan de hand mee en geven we je alle belangrijke info die jij nodig hebt voor het aanschaffen van de juiste LED verlichting.

Allereerst zullen we ingaan op wat ledverlichting nu precies is.

Ledverlichting is een type verlichting wat gebruik maakt van light emitting diodes. Deze diodes laten stroom door en lichten hierdoor vervolgens op. Het gebruik van ledverlichting levert een hoop voordelen op voor een onderneming. Ledverlichting is enorm besparend vergeleken met bijvoorbeeld halogeenverlichting. U kunt door het kiezen voor kwalitatief goede ledverlichting een energiebesparing van wel 50% realiseren. Ook is het rendement van ledverlichting een stuk beter dan van bijvoorbeeld halogeenverlichting. Hierdoor wordt er meer energie omgezet in licht en wordt de levensduur van uw verlichting verlengd. Naast deze handige financiële voordelen voor uw onderneming zijn er ook psychologische voordelen voor uw personeel.

Zo zorgt het gebruik van ledverlichting voor een betere concentratie, een verbeterde productiviteit en een verhoogde creativiteit.

Naast het feit dat LED verlichting dus een positieve invloed heeft op uw bedrijfsvoering is er ook vanuit de politiek en maatschappij veel aandacht voor. Deze aandacht gaat zelfs zo ver dat de overheid LED verlichting één van deze jaren zelfs wil gaan verplichten.

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 8 november 2018 vóór de motie tot verplichting van ledverlichting vanaf juli 2020 voor bedrijven gestemd. Dat de meerderheid van de Tweede Kamer voor de motie gestemd heeft betekend echter niet dat dat dit ook direct wetsgeldig is. Het is op dit moment dus niet noodzakelijk om uw verlichting voor juli 2020 te hebben aangepast. Wel is het voor u als ondernemer belangrijk om hier wel aandacht aan te gaan besteden. Er komt namelijk steeds meer druk vanuit de overheid om te voldoen aan bepaalde energie labels.

De voordelen van het gebruik van LED verlichting

  1. LED lampen hebben een langere levensduur

Misschien wel het grootste voordeel op het energiezuinige karakter na is de lange levensduur van LED verlichting. De meeste fabrikanten geven aan dat hun LED verlichting minimaal 35.000 uur mee zal gaan. Dit is erg lang, helemaal vergeleken met de levensduur van andere typen verlichting. Zo gaat een gloeilamp gemiddeld 1000 uur mee, een gemiddelde halogeenlamp 3000 uur en een spaarlamp of tl-buis gemiddeld wél 5000 tot 10.000 uur. Toch hebben veel mensen hun twijfels bij de aangegeven levensduur van LED verlichting. Als we kijken dat de bedrijfsverlichting bij een organisatie gemiddeld 10 uur per dag brandt zou dat betekenen dat LED verlichting ongeveer 9 jaar mee zal gaan.

De langste garantie die er echter wordt gegeven is maximaal 3 jaar, blijkbaar hebben fabrikanten zelf dus niet het vertrouwen dat hun product ook maar in de buurt komt van die 9-jarige levensduur.

  1. LED lampen zijn beter voor je personeel

In tegenstelling tot spaar- of tl-verlichting knippert een LED lamp niet. Conventionele spaarlampen gaan honderden keren per seconde aan- en uit. Dit is met het blote oog niet merkbaar maar heeft wel degelijk invloed op zaken zoals de concentratie.

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die werken onder LED verlichting zich beter kunnen concentreren dan diegene die nog worden blootgesteld aan spaar- of tl-verlichting.

  1. Een ledlamp verbruikt minder energie dan conventionele verlichting

Een zaak waar de meeste ondernemers wel bekend mee zijn is het energiebesparende karakter van een LED lamp.  Een LED lamp kan al gauw 70 tot 80% energie besparen ten opzichte van een conventionele gloei- of halogeenlamp. Hiernaast is de terugverdientijd van een LED lamp relatief gezien erg kort. Bij intensief gebruik kan de initiële investering zelfs binnen en jaar worden terugverdiend. Indien je een spaarlamp vervangt voor LED verlichting zal de terugverdientijd een stuk langer zijn. LED lampen zijn immers maar 30 tot 40% zuiniger dan een conventionele spaarlamp.

  1. LED verlichting wordt niet snel heet

Waar conventionele verlichting zoals spaarlampen tijdens het gebruik vaak gloeiend heet worden is dit bij een LED lamp niet het geval. Een spaarlamp zet gemiddeld maar 10% van de energie om in licht, het grootste gedeelte van de energie wordt dus omgezet in warmte.

Bij LED verlichting is dit niet het geval, gemiddeld wordt 80% van de energie omzet in licht. Hierdoor wordt een LED lamp dus een stuk minder heet. Erg prettig wanneer je een kleine ruimte moet verlichten bij hoge zomertemperaturen.

Wij hopen dat jij na het lezen van dit artikel een stuk beter geïnformeerd bent over alle belangrijke zaken rondom LED verlichting. Zodat je in de toekomst in staat bent een gegronde aankoopkeuze te kunnen maken voor de verlichting van jouw onderneming.