Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Een rieten dak onderhouden

Riet is zo’n beetje de langst gebruikte dakbedekking die er is. Honderden jaren geleden gebruikte men al riet om daken mee te bedekken. Hoewel er nu hogere eisen aan verbonden zijn om het veilig te houden, kiezen nog steeds veel mensen voor een rieten dak. Nog een verschil is dat rieten daken tegenwoordig veel beter onderhouden worden dan vroeger. Vroeger keken mensen na het leggen namelijk nauwelijks meer op of om naar de staat van het rieten dak. 

 

Algen zorgen ervoor dat er vocht door het riet kan komen en hierdoor gaat het riet rotten. Het is dan ook belangrijk om regelmatig te controleren of er algen in je rieten dak zitten. Gelukkig komt dit tegenwoordig niet zo vaak meer voor, want het riet wordt zo aangebracht dat er bijna geen kans op lekkage is. 

 

Hoe lang een rieten dak mee kan gaan is afhankelijk van de omgeving waarin het huis zich bevindt. Daarnaast is ook onderhoud een bepalende factor voor de levensduur van het dak. Zo gaat een rieten dak in de randstad hoogstwaarschijnlijk minder lang mee dan een rieten dak in het noorden van het land. De reden hiervoor is dat afvalstoffen slecht zijn voor het dak. In de randstad zitten er veel meer van zulke afvalstoffen in de lucht dan bijvoorbeeld in het noorden. Deze vervuilende stoffen tasten het riet aan waardoor water er langer in blijft zitten. Hierdoor kunnen er dus weer algen komen. 

 

Wanneer je overweegt om een rieten dak te nemen is het verstandig om het rietdekken over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Het is namelijk een lastige klus wat erg precies gedaan moet worden. Zo moet er als eerste worden bepaald of jouw huis wel geschikt is voor een rieten dak. De hellingshoek moet namelijk precies groot genoeg zijn. Kijk voor meer informatie over rieten daken op www.rietwerk.nl