Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Mode en Kleding

Wat sieraden voor ons betekenen

Sieraden maken deel uit van de mens. Dat is nooit anders geweest. Wij hebben altijd de behoefte gehad om ons mooi te maken, ook al gebeurde dat vroeger met dierenbotten, schelpen, bloemen of veren. Het spreekt vanzelf dat sieraden vaak ook een symbolische of religieuze betekenis hebben. Bij elke mijlpaal hoort dan ook van oudsher een passend sieraad. Maar waarom hechten we zoveel belang aan sieraden? Waarom dragen we ze?

De aankoop van juwelen om onszelf te verfraaien kan psychologisch worden verklaard aan de hand van de hiërarchie van Maslow. De psycholoog Abraham Maslow publiceerde in 1943 deze motivatietheorie, waarin hij de universele behoeften van de mens hiërarchisch afbeeldde. Wanneer we het kopen en dragen van juwelen door zijn ogen bekijken, zien we dat dit eigenlijk onder onze hogere behoeften wordt geschaard. In het centrum van de hiërarchie staat immers ‘behoefte aan sociaal contact’.

Deze behoefte aan liefde en vriendschap komt bijvoorbeeld tot uiting in het dragen van vriendschapsarmbandjes en het uitwisselen van Valentijnscadeaus. Maar ook in het dragen van sieraden, om onze verbondenheid met een bepaalde groep te benadrukken.

Klimmen we iets hoger op deze hiërarchie, dan komen we uit bij ‘erkenning en waardering’. Een behoefte die 75 jaar na de publicatie van Maslow eigenlijk nog steeds zeer actueel is. Zijn sociale media en de uitvinding van de selfie daar niet het levende bewijs van? Of het nu gaat om de aankoop van een sieraad, het vinden van een geweldig nieuw paar schoenen of het uitproberen van een nieuw recept: we delen het graag op sociale media en hopen op veel likes.

We zien ‘zelfverwezenlijking’ bovenaan in de hiërarchie staan. Het spreekt voor zich dat we met de aankoop van juwelen ook onze persoonlijkheid en stijl willen benadrukken. Een stijlvolle dame zal weten hoe ze haar juwelen perfect kan combineren en dragen.