Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Vervoer en transport

3 Leuke feiten over taxi's

Taxi’s zijn een alledaags verschijnsel in Nederland en over de hele wereld. Ze brengen ons van de ene plek naar de andere, bieden gemak en zijn vaak onderdeel van ons dagelijks leven. Je kent bijvoorbeeld wel de taxi Maastricht en de taxi’s naar Schiphol. Wellicht herken je ook de knalrode taxibussen uit London. Er zijn veel leuke en interessante feiten over taxi’s die je misschien nog niet kentde. In dit artikel bespreken we drie van deze feiten. Lees verder!

‘Taxi’ komt van het Franse woord

Het woord ’taxi’ is eigenlijk afgeleid van het Franse woord ’taximètre,’ wat verwijst naar de taximeter die in taxi’s wordt gebruikt om de kosten van een rit te berekenen. Deze term werd voor het eerst gebruikt in de vroege 20e eeuw en is sindsdien wereldwijd overgenomen. Dus elke keer dat je in een taxi stapt, ben je eigenlijk in een ’taximètre’!

De eerste taxi met taximeter

De allereerste taxi met een taximeter werd in 1907 in Parijs geïntroduceerd. Deze innovatie maakte het mogelijk om de kosten van een rit op een eerlijke en transparante manier te berekenen, gebaseerd op de afgelegde afstand. Voordat de taximeter werd gebruikt, werden tarieven vaak onderhandeld tussen de chauffeur en de passagier, wat tot conflicten kon leiden. De taximeter bracht duidelijkheid en eerlijkheid in de taxi-industrie.

Taxi’s in alle kleuren

In Nederland en veel andere landen zijn taxi’s vaak herkenbaar aan hun opvallende kleuren, zoals geel in New York, zwart in Londen en blauw in Nederland. Maar wist je dat er plaatsen zijn waar taxi’s in alle mogelijke kleuren kunnen zijn? In Thailand zijn bijvoorbeeld tuktuks, een vorm van taxi’s, vaak versierd in levendige kleuren en ontwerpen, wat een feestelijk en kleurrijk straatbeeld creëert. Dus de volgende keer dat je in een taxi stapt, let eens op de kleur en denk aan de diversiteit van taxi’s wereldwijd. Van de oorsprong van het woord ’taxi’ tot de introductie van de taximeter en de kleurrijke variëteit van taxi’s wereldwijd, er is altijd iets interessants te leren over deze voertuigen. Kende jij deze feitjes al?