Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Winkelen

Informatie over Kompas

Vanaf de vroegste beschavingen hebben mensen een kompas gebruikt voor navigatie en oriëntatie. De eerste kompassen waren vrij eenvoudig: het kompas van de Chinese Admiral Zheng heeft de vernuftigste voorbeelden uit de oudheid geïntroduceerd. Vooral de uitvinding van magnetisch noorden heeft het kompas een veel grotere rol gegeven bij navigatie en cartografie. Tegenwoordig kunnen kompassen ook in elektronische vorm worden gevonden.

Hoe werkt een kompas?

Kompassen werken door magnetisch noorden te determineren. Magnetisch noorden is de richting waar de poolwateren van de aarde naar toe stromen. Kompassen gebruiken deze magnetische stroom om de gebruiker te helpen de richting naar het geografische noorden te bepalen. De meeste kompassen gebruiken een magneetstab die bevestigd is aan een wijzerplaat. Door de magneetstab met behulp van een geo-magnetische veldlijn naar het magnetische noorden te laten draaien, worden de aanduidingen gedetailleerd in de wijzerplaat gemarkeerd, waardoor het kompas werkt. De meeste kompassen hebben ook aanwijzingen of aanwijzingen op de wijzerplaat, waarmee gebruikers de stenen of punten op de kaart duidelijk kunnen lokaliseren.

Geschiedenis van het kompas

Hoewel het kompas niet al te oud is, is de geschiedenis van dit instrument het vermelden waard. De eerste kompassen werden algemeen gebruikt door Chinese admiraal Zheng He in de 15e eeuw. Deze primitive kompassen bestonden uit een pot met water waar zwarte stukjes bij gevoegd werden, geplaatst in een boog. Toen de boog naar het zuiden gericht was, werden kleine stukjes draad in het water geplaatst, aan de hand waarvan navigatie mogelijk was. In de loop der jaren ontwikkelde de kompas, inclusief het gebruik van magneetnaalden, meer geavanceerde navigatieapparatuur. Deze technologie kreeg veel gebruik tijdens de tweede wereldoorlog. Tegenwoordig zijn we in staat om deze technologie ook te gebruiken op satellieten, waardoor een breed scala aan functionele en praktische toepassingen over de hele wereld beschikbaar is.

Gebruik van kompas

Kompassen zijn gebruikelijk voor veel verschillende doeleinden, waaronder navigatie en duiken. Ze worden zelfs gebruikt door militairen om ervoor te zorgen dat ze de juiste richting aanhouden tijdens missies. Kompassen kunnen worden gebruikt in outdoor-activiteiten, waaronder wandelen, bergbeklimmen, kamperen en jagen. Ze kunnen wandelaars ook helpen bij het voorkomen dat ze verdwalen, omdat ze eenvoudig de juiste richting naar een bekende locatie of thuisbasis kunnen volgen. Kompassen worden ook gebruikt bij het maken van kaarten. kaartenmakers gebruiken kompassen om een nauwkeurig beeld van een gebied te krijgen door deze te koppelen aan bestaande kaarten. Ook kunnen ze verschillende punten markeren op de kaart met behulp van coordinaten, waardoor het gemakkelijker is om de locatie te vinden.

Conclusie

Het kompas is een eeuwenoud navigatie-instrument dat door mensen is gebruikt voor het bepalen van de richting in kaarten en voor navigatie. Door middel van wind, zon en magnetisch noorden kunnen kompassen gebruikers de juiste oriëntatie geven. Tegenwoordig worden kompassen gebruikt voor allerlei doeleinden, van kaartmaken en navigeren tot kamperen, wandelen en jagen. Als je meer wilt weten over het kompas, volg dan de informatie over kompas link.

.