Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Winkelen

Wat moet je weten over ovengedroogd brandhout?

Het beste product van Nordicwoods is ovengedroogd brandhout. Ovendrogen is een proces dat het vocht in hout uitdroogt. Het hout wordt in grote en verwarmde kamers geplaatst. Het hout zal dan warmte opnemen uit de omgevingslucht. Het proces kan variëren van een dag tot enkele weken. De duur van het proces is afhankelijk van de grootte en het type hout dat wordt gedroogd. De belangrijkste reden waarom mensen voor ovengedroogd brandhout kiezen, is dat het heter, langer en schoner brandt dan de meeste andere houtsoorten. Zo geniet je in de winter van warme temperaturen. Drogen in de oven zorgt er ook voor dat het hout minder snel barst of versplintert bij verbranding.

Hoe werkt het proces?

Ovendrogen is het proces waarbij vocht uit hout wordt verwijderd door het langzaam te verhitten tot hoge temperaturen in een oven. Het hout wordt in de oven geplaatst en verwarmd totdat het een bepaalde temperatuur heeft bereikt. De temperatuur ligt meestal tussen 50°C en 70°C. Dit proces kan dagen tot weken duren. Het hangt ervan af hoeveel vocht er moet worden afgevoerd en hoeveel warmte er wordt gebruikt. Het droogproces in de oven helpt om overtollig vocht uit het hout te verwijderen, zodat het klaar is om te branden zonder creosoot ophoping of andere problemen te veroorzaken.

Is het beter dan gekruid brandhout?

In de oven gedroogd hout biedt veel voordelen ten opzichte van traditioneel gekruid hout. In de oven gedroogd brandhout houdt de warmte beter vast. Omdat er minder vocht in het brandhout aanwezig is, brandt het heter en langer dan ongekruid hout. Dit komt omdat het vochtgehalte van ovengedroogd brandhout erg laag is. De luchtvochtigheid is lager dan 20%. Daarom brandt ovengedroogd brandhout schoner zonder rook en vonken af ​​te geven. Hierdoor is het veilig om binnenshuis verbrand te worden. Door de vonken is er geen risico op brand. Ideaal!

Waarom zou je voor ovengedroogd brandhout kiezen?

Ovengedroogd brandhout is een populaire keuze voor mensen die brandhout willen gebruiken als alternatief voor fossiele brandstoffen. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor ovengedroogd brandhout. Ten eerste heeft ovengedroogd hout een goede kwaliteit. Ten tweede beschermt het tegen de groei van schimmel en meeldauw. Schimmel kan ontstaan ​​als het hout op natuurlijke wijze kan drogen in natte of vochtige omstandigheden. Ten derde vermindert het het vochtgehalte in het hout. Het brandt dus langer en heter dan onbehandeld hout. Tot slot maakt drogen in de oven het gemakkelijker om je brandhout op te slaan totdat je het nodig hebt. Zorg er daarom voor dat je alleen ovengedroogd brandhout koopt voor je open haard en houtkachel.