Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de kosten dak isolatie?

Heb je de vloer en de muren geïsoleerd en is nu het moment aangebroken om het dak te isoleren? Goede beslissing, want dan is ook direct de thermische schil van je woning geïsoleerd en kun je profiteren van meer wooncomfort, een lagere energierekening en je draagt je steentje bij aan een beter milieu. Maar wat zijn de kosten dak isolatie en waar moet je rekening mee houden?

Variërende kosten dak isolatie

De kosten dak isolatie lopen uiteen en dat is logisch. De isolatiemethode, de keuze voor het isolatiemateriaal en de oppervlakte spelen allemaal een rol in wat het uiteindelijk kost. Ook biedt de ene installateur de klus goedkoper aan dan de ander wanneer je ervoor kiest om de dakisolatie door een professional te laten aanbrengen. Je hebt dus te maken met verschillende variabelen die er uiteindelijk voor zorgen wat nu echt de totaalprijs wordt.

Gemiddelde kosten dak isolatie per m²

Dat gezegd hebbende is er wel iets te vertellen over de gemiddelde kosten dak isolatie per m². Dit is dan op basis van prijzen die in het verleden zijn berekend voor het isoleren van het dak. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 80,- en € 142,- per vierkante meter. Als je het aantal vierkante meters van je dak weet, kun je dus uitrekenen hoeveel het aanbrengen van dakisolatie ongeveer kost.

Kosten dak isolatie per woning

Zoals gezegd spelen de oppervlakte van het dak en het soort dak een rol in de totaalprijs. Zo betaal je voor een rijtjeshuis gemiddeld € 4.300,-, terwijl je voor een hoekwoning al snel aan een prijskaartje van € 5.800,- moet denken. De kosten dak isolatie van een vrijstaande woning lopen al snel op tot € 7.000,-. Deze gemiddelde prijzen zijn inclusief materiaal- en montagekosten door een erkende installateur.

Hoe snel kun je de investering terugverdienen?

Door het dak te isoleren kun je een energiebesparing van gemiddeld € 600,- op jaarbasis realiseren. Als de oplossing € 5.800,- kost kun je er dus vanuit gaan dat je de investering binnen 10 jaar hebt terugverdiend (5800 / 600). Natuurlijk is de rekensom afhankelijk van de prijs van de dakisolatie en van wat de isolatie je per jaar oplevert. Maar op die manier kun je dus heel eenvoudig berekenen hoe lang het duurt voordat je de investering weer hebt terugverdiend.

ISDE aanvragen

Voor dakisolatie kun je ook subsidie bij de overheid aanvragen. De overheid steunt nog steeds initiatieven om het huis te verduurzamen en deze subsidie kan aardig oplopen. Zeker als je voor meerdere verduurzamende oplossingen binnen een kalenderjaar kiest. Voor een tussenwoning krijg je al snel € 1.300,- subsidie, terwijl dat voor een hoekwoning € 1.700,-. De kosten dak isolatie voor een vrijstaande woning zijn als snel € 7.000,-, maar je krijgt ook € 2.100,- aan subsidie. Dus effectief kost het je nog geen € 5.000,- en met een besparing van gemiddeld € 800,-, kun je de investering dus binnen iets meer dan 6 jaar terugverdienen.