Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woningen

Tips om hagen te snoeien

Hagen vinden we in de meeste tuinen. Ze zijn een mooie manier om je tuin af te bakenen en te verfraaien. Maar om ze gezond en mooi te houden, moet je ze regelmatig snoeien. Hieronder geven we je enkele tips om je hagen op de juiste manier te snoeien.

Wanneer moet je snoeien?

De beste tijd om je hagen te snoeien hangt af van het soort haag dat je hebt. Over het algemeen geldt dat je bladverliezende hagen in het voorjaar of de zomer kunt snoeien, en groenblijvende hagen in het najaar of de winter. Zo voorkom je dat de haag te veel energie verliest en beschadigd raakt door vorst of droogte. Wil je zeker zijn van de juiste periode? Zoek dan even online naar een plantenfiche. Daar staat ongetwijfeld de ideale snoeitijd vermeld.

Verder raden we aan om niet te snoeien op extreem warme dagen. De bladeren zullen dan verbranden. 

Hoe moet je snoeien?

Om je hagen goed te snoeien, heb je een scherpe heggenschaar nodig. Je kunt kiezen voor een handmatige of een elektrische heggenschaar, afhankelijk van de grootte en de dikte van je haag. Zorg ervoor dat je de schaar altijd parallel aan de haag houdt en dat je van onder naar boven werkt. Zo voorkom je dat je de haag ongelijk snoeit of beschadigt.

Wat moet je snoeien?

Het doel van het snoeien is om de haag in vorm te houden en om dode, zieke of beschadigde takken te verwijderen. Je kunt de haag zo strak of zo los snoeien als je wilt, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je tuin. Maar let op dat je niet te veel snoeit, want dan kan de haag kaal worden of minder goed groeien. Een goede vuistregel is om niet meer dan een derde van de lengte of de breedte van de haag per keer af te knippen.

Wat doe je met het snoeisel?

Na het snoeien blijft er flink wat snoeisel achter. Hier kan je allerlei dingen mee doen. Gebruik het bijvoorbeeld als bodembedekking onder de planten. Dit zorgt voor extra voedingsstoffen en gaat een uitdroging van de bodem tegen. Daarnaast kan je het groenafval ook in je compostbak kwijt. Heb je erg veel hagen om te snoeien? Dan kan je een afvalcontainer huren bij Remondis of een andere firma in de buurt. Zij zorgen voor de ophaling en de verwerking.