Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Essentiele items voor een ontspannen thuiswerk plek

Toen we net begonnen met thuiswerken was het allemaal een beetje onwennig. Met de laptop aan de keukentafel op een eetkamerstoel die eigenlijk niet lekker zit. Door ons aan te passen en de juiste spullen te gebruiken kunnen we de kwaliteit van ons thuiswerken ontzettend verbeteren. In dit artikel geef ik je aan aantal tips mee om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken. 

Een eigen ruimte, luxe of een must?

Een eigen ruimte waar je je kan terugtrekken om een productieve dag te hebben. Het lijkt een luxe maar is eigenlijk essentieel om je werk/prive balans te handhaven. Heb je een kamer over waar je nog niets mee doet? Of heb je een kamer waar eigenlijk alleen maar spullen instaan die je niet gebruikt? Tover deze ruimte dan om naar een thuiskantoor. Door een aparte ruimte te gebruiken om overdag in te werken kan je de deur letterlijk achter je dicht trekken aan het eind van de dag. En iedereen die thuis werkt zal gemerkt hebben dat de scheiding werk/prive een stuk lastiger te handhaven is als je alles in één ruimte doet. 

Zorg voor een goed bureau en een ergonomische stoel om op te werken

Ergonomische bureaustoelen zijn niet voor niets de norm geworden in het Nederlandse bedrijfsleven. Naast het feit dat werknemers zich beter voelen zien bedrijven zelf ook in dat ergonomische bureaustoelen zichzelf eigenlijk terugbetalen. Een ergonomische stoel zorgt ervoor dat je een betere doorbloeding hebt waardoor de productiviteit vrijwel direct omhoog gaat. Verder zorgen ergonomische meubelen ervoor dat klachten zoals nekpijn, rugpijn, armpijn en andere RSI gerelateerde klachten voorkomen kunnen worden als de meubels correct gebruikt worden. 

Licht je werkplek op door op de juiste plaats te werken

De juiste positie van je werkplek is essentieel om genoeg natuurlijk licht op te vangen. Over het algemeen is er in het midden van de kamer het minste licht. Daarom adviseren we om in de donkere maanden dicht aan het raam te gaan zitten. 

Teveel licht is ook niet goed. Als je merkt dat je met je ogen gaat knijpen is er teveel licht (of je hebt simpelweg een bril/lenzen nodig). Bij teveel licht is het advies om jaloezieën of gordijnen aan te brengen of om simpelweg meer in het midden van een ruimte te gaan werken, weg bij de ramen. Heb je niet voldoende natuurlijk licht? Zorg dan voor de juiste verlichting op je werkplek en er omheen. 

Stilte…

Niemand kan productief zijn kantoorwerk uitvoeren als er gillende kinderen rondrennen of als stratenmakers de stoep aan het egaliseren zijn. Zoek daarom de stilste ruimte in je woning op om je thuiswerkplek te realiseren. Let wel op dat je de slaapkamer hier niet voor gebruikt. Door de slaapkamer alleen te gebruiken om in de slapen associeert je lichaam deze ruimte met slaap. Daardoor val je sneller in slaap. Als je dit verstoort zal je lichaam de ruimte ook associeren met werk waardoor slaapklachten kunnen ontstaan. Heb je geen loze ruimte over om je thuiswerkplek in de richten? Overweeg dan een afscheidingsscherm in de woonkamer. Zo kan je overdag “in je eigen ruimte” werken.