Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Autos en Motoren

Elektrische tweewielers

Sinds wanneer zijn er elektrische tweewielers op de Europese wegen? Welke modellen zijn populair geworden, welke afstanden kunnen ermee worden afgelegd en wat is hun vermogen?

Deze elektrische tweewielers veranderen het stadsverkeer.

De eerste elektrische tweewielers zijn sinds 1897 in Europa in gebruik. Het aanbod van de eerste modellen was echter nog zeer beperkt: de Belgische Socovel Scooter, die werd aangedreven door drie 6-volt batterijen had een bereik van ongeveer 50 kilometer. Prototypes van elektrische motoren bestaan al sinds het midden van de 20e eeuw.

De echte opleving van de elektrische tweewielers kwam in 2009, waarbij de Californische fabrikant Zero Motorcycles en het in Berlijn gevestigde product eRockit uit de kleine serie een leidende positie innam. Jongere modellen, lichte elektrische motoren voor de stad, hebben nu een bereik van meer dan 150 km.
 

Elektrische scooters en e-scooters

Twee andere elektrische tweewielers zijn bijzonder populair geworden in de stad: de elektrische scooter en de e-scooter. In tegenstelling tot de elektrische motorfiets zijn deze varianten kleiner, lichter, besparen ze ruimte en verbruiken ze minder energie. De elektrische scooter is de accu aangedreven, stille en emissievrije opvolger van de klassieke scooter. Er is veel accu keuze in escooters en veel van zijn modellen hebben alleen een licht motorrijbewijs nodig om te mogen rijden.

Ondertussen lijkt de e-scooter misschien onopvallender dan hij is: de kleinste van de elektrische tweewielers kan tot 45 km/u halen. Ze horen dus op het fietspad en niet op het trottoir. De elektrische fietsscooters, die er misschien uitzien als elektrische scooters maar op basis van hun registratie en maximale snelheid als e-bikes worden beschouwd.

 

Hoe wordt de elektrische scooter opgeladen?

Een groot voordeel van elektrische motoren en elektrische scooters ten opzichte van veel elektrische automodellen: Ze kunnen gemakkelijk worden opgeladen bij een normaal huishoudelijk verkooppunt. Oplaadtijden variëren sterk tussen een uur en tien uur totdat het volle vermogen weer is bereikt. Hier is het vaak de extra lading waard voor een snel oplaadbare accu.

Als u van plan bent langere ritten te maken of als u op het werk geen gelegenheid hebt om uw elektrische auto aan te sluiten, kunt u dit overbruggen met een oplaadbare batterij.