Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Autos en Motoren

Uw oude auto naar de sloperij

 

Algemene Periodieke Keuring (APK)

Als u uw auto verkoopt voordat de eerste APK moet plaatsvinden, dan weet u wellicht weinig daarover en is dit artikel niet voor u. Verkoopt u niet voor die tijd, dan krijgt u er dus wel mee te maken. De auto moet regelmatig worden gekeurd om ermee legaal te kunnen rijden. Zonder geldige APK is rijden strafbaar. U kunt er een flinke boete voor krijgen. Bent u 2 maanden over tijd, dan mag uw auto niet eens meer langs de kant van de openbare weg staan.

Schorsing van het kenteken

Als u gedurende een periode, waarin een APK moet plaatsvinden, uw auto niet gebruikt, dan zou u bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een kentekenschorsing kunnen aanvragen. Dan bent u ook niet meer verplicht om een autoverzekering te hebben en motorrijtuigenbelasting te betalen. Als de schorsing afloopt, dan kunt u die eventueel verlengen. Zo niet, dan moet u weer aan de APK-plicht voldoen. U mag dan voor de keuring naar een APK-keuringsstation, maar dan moet u wel voor uw auto voor die dag een WA-verzekering regelen. U moet de APK-afspraakbevestiging bij u hebben, met daarop de tijd. Alleen rond die tijd mag u van uw woonadres naar het APK-keuringsstation rijden.

Afgekeurd

Uw auto komt gedurende een lange periode door de apk heen, waarvoor er soms eerst kleine reparaties moeten worden uitgevoerd. Maar na vele jaren trouwe dienst van uw auto, dan komt er toch het moment dat u besluit geen reparaties meer uit te laten voeren. Die beginnen teveel geld te kosten. Dan heeft u dus een afgekeurde auto. Als u een andere auto gaat kopen, kunt u proberen de oude in te ruilen. Of misschien kunt u uw oude auto verkopen aan een hobbyist die het leuk vindt om deze weer rijklaar te krijgen. Dat is u toegestaan. Echter, het is veel gedoe voor waarschijnlijk zeer weinig geld. Tenzij uw auto een klassieker is!

Autosloperij

U kunt uw oude auto verkopen aan een autosloperij. Die haalt de auto uit elkaar halen en stalt de verkoopbare delen ervan in een magazijn uit. Van de rest wordt dan schroot gemaakt en gerecycleerd.

Auto-inkoop

Er zijn bedrijven die zijn gespecialiseerd in de inkoop van oude auto’s. Vraagt u bij diverse bedrijven na wat ze nog voor uw auto geven. Desgewenst halen ze de auto bij u op. Ze regelen al het papierwerk, en u krijgt uw geld en een vrijwaringsbewijs. Het bedrijf zal uw auto wellicht exporteren en dan krijgt uw auto nog een tweede leven. Anders zal die worden gesloopt.

Voor meer informatie over het laten ophalen van je sloopauto kun je de website Autoinkoopbv.nl bezoeken.