Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

De financiële fouten van beginnende ondernemers

Er kan natuurlijk vaak van alles beter op financieel gebied. Maar, er zijn wel wat standaardfouten die beginnende ondernemers maken. Jammer, want zo laten ze behoorlijk wat geld liggen of ze rekenen zichzelf rijker dan ze zijn. Beide issues zijn natuurlijk slecht, voor de levensvatbaarheid van de eigen zaak. Het is dus handig dat jij die fouten niet maakt.

De btw uitgeven

Je hebt geld gekregen van jouw klant. Laten we zeggen dat er nu 605 euro bijgeschreven is op jouw zakelijke rekening. Heel fijn natuurlijk. Maar, dat is niet geld dat je allemaal uit kunt geven. Stel dat je een dienst hebt geleverd waarbij de btw 21% is. Dan betekent dit, dat je wel 605 euro hebt gekregen, maar dat 21% daarvan naar de belastingdienst moet. Jij hebt dus geen 605 euro maar 500 euro verdiend.

Er zijn veel ondernemers die btw al opmaken en vervolgens aan het einde van het kwartaal erachter komen dat ze die 105 euro aan btw nog moeten betalen aan de belastingdienst. Oeps!

Geen rekening houden met de inkomstenbelasting

Met die btw alleen reserveren ben je er nog niet. Jaarlijks heb je ook nog de inkomstenbelasting. Het lastige is dat dit niet zo direct te berekenen valt. Het hangt af van jouw inkomen en jouw vermogen. Daarnaast kan het zijn dat je aftrekbare kosten hebt of schulden. Die kunnen ook van invloed zijn op wat jij aan inkomstenbelasting moet betalen over de bedrijfswinst.

Voorkom ellende met de boekhouding

Hoeveel moet je dan reserveren voor de inkomstenbelasting? Dat verschilt per situatie. Voor meer inzicht is het beste om een boekhouder in te schakelen. Die kan niet alleen jouw boekhouding doen, je kunt ook een boekhouder inhuren voor advies. Dat kost wat, maar dan weet je wel beter waar je aan toe bent. Een goede boekhouding zorgt voor overzicht.

Nog een fout die beginnende zzp’ers maken, is een slordige boekhouding voeren. Dit zorgt niet alleen voor gebrek aan overzicht dit kan ook problemen opleveren met de belastingdienst.

Extra voordelen en aftrekposten niet kennen

Net zo goed dat je ervoor moet opletten dat je niet te royaal geld uitgeeft, moet je ook opletten dat je voldoende geniet van de financiële voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld vaak ook internetkosten en belkosten voor een deel zakelijke boeken. Daarnaast bestaat er bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent.

https://boekhouderkaart.nl/