Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Huren dan toch beter dan kopen?

Wie overweegt te gaan huren wordt deze dagen meewarig aangekeken. Als je het kunt betalen, ben je wel gek als je niet koopt, is tegenwoordig de heersende mening. Begrijpelijk, mede gezien de extreem lage hypotheekrente. Maar niet voor iedereen is het kopen van een huis verstandig, daarom kun je beter huurwoningen Leiden bekijken. Het kopen van een huis heeft namelijk ook nadelen.

Eenmalige aankoopkosten

Als koper betaal je een flink bedrag aan eenmalige kosten. Deze kosten moet je uit eigen zak betalen en mag je niet lenen. De grootste kostenpost is meestal de overdrachtsbelasting van twee procent. Verder betaal je advieskosten voor je hypotheekadviseur of bank, notariskosten en makelaarskosten. Reken op zo’n 5 procent kosten. Bij een huis van 3 ton dus 15.000 euro. Die kosten krijg je nooit meer terug en die moet je dus eigenlijk uitsmeren over de periode die je in je huis blijft wonen. Is dat bijvoorbeeld tien jaar, dan gaat het om 1.500 euro per jaar. Maar als je al na drie jaar weer verhuist, betaal je in feite boven op de hypotheeklasten jaarlijks 5.000 euro aan extra kosten.

Onderhoudskosten

Als huiseigenaar heb je veel meer uitgaven dan bij huurwoningen Leiden. Je betaalt jaarlijks de gemeentelijke lasten, gebaseerd op de WOZ-waarde en dus waarschijnlijk flink stijgend de komende jaren. Maar denk ook aan de maandelijkse bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) als je in een appartement woont. Sinds kort moeten VvE’s jaarlijks 0,5 procent van de herbouwwaarde reserveren. Sommige VvE’s hebben de maandelijkse inleg daarom flink verhoogd. Het is nog maar de vraag of je dat geld ooit terugziet.

Klein onderhoud

Naast groot onderhoud is er klein onderhoud waar je als eigenaar voor opdraait. Denk aan een verstopte wc of een kapotte cv-ketel, schilderwerk binnen en andere incidentele kostenposten. In vastgoedland is er een vuistregel die zegt dat je jaarlijks gemiddeld 1 procent van de marktwaarde van je huis kwijt bent aan groot en klein onderhoud. Heb je als huurder allemaal niet! Er zijn genoeg huurwoningen te vinden in Leiden.

Belastingvoordeel stelt niets voor

En de hypotheekrenteaftrek dan? Vergeet het maar, bij de huidige lage rente is het voordeel van de hypotheekrenteaftrek heel beperkt. Bovendien wordt het voordeel ervan voor de hogere inkomens de komende tijd verder aan banden gelegd. Kortom, voor het belastingvoordeel hoef je geen huis te kopen.

https://www.huurstunt.nl/huren/leiden/