Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Je voorbereiden op je praktijkexamen

Je praktijkexamen is ontzettend spannend, ongeacht wie je bent. Zwetende handjes op het stuur, een examinator EN eventueel je instructeur die met je mee zitten te kijken, en dan nog die ene vaardigheid waar je onzeker over bent. Vooral voor mensen die al vaker gezakt zijn kan de druk soms hard oplopen. Er zit namelijk niet alleen maar een oordeel van jezelf vast aan het halen van je rijbewijs, maar voor je gevoel ook een sociaal oordeel van anderen. Heb je geen rijbewijs, dan hoor je er toch niet altijd helemaal bij. Zo kun je minder banen krijgen, en zijn je vrienden de aangewezen persoon om altijd te moeten rijden.

Praktijk oefenen

Helaas mag je in Nederland niet zomaar de weg op om te oefenen, ook niet met een ervaren bestuurder naast je. Ergens is dit natuurlijk wel goed, maar op zijn minst wat rondjes op de parkeerplaats zouden af en toe wel fijn zijn om je auto te leren te besturen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Omdat dit in Nederland ook al niet mag, is de enige optie om meer ervaring op te doen voor je praktijk simpelweg meer lessen in te plannen. Het kan wel eens helpen om een extra les of twee in te plannen voor je praktijkexamen zodat je nog even wat extra aandacht kunt besteden aan sommige punten. Moet je vooral leren anticiperen of duidelijk laten zien dat je dit doet? Moet je misschien nog iets beter leren inparkeren? Dit zijn allemaal dingen die kunnen meespelen. Ook kun je natuurlijk vrijstelling krijgen door speciale handelingen alvast te verrichten zodat je deze niet op je examen nog hoeft te doen. Meestal doe je dit ruim een week of langer voor je echte examen.

Theorie examen leren

Het klinkt misschien raar, maar omdat je voor je praktijkexamen niet zoveel zelfstandig kunt doen, is je theorie de eerst volgende beste oplossing. Met je theorie examen leren kun je namelijk onder andere gevarenherkenning doen en een opfriscursus krijgen als het om bijvoorbeeld verkeersborden gaat. Zo weet je op zijn minst zeker dat je niet zakt op stomme foutjes, en krijg je een kans jezelf voor te stellen in een aantal verkeerssituaties. Dit is hoe je theorie examen leren opnieuw kan helpen, ook al heb je het examen al gehaald.

Gezond aan de slag

Als laatste misschien onnodig om te zeggen, maar toewijding komt vaak inclusief een paar kleine opofferingen. Drink genoeg water, eet gezond, slaap voldoende, en laat de feestjes even links liggen. Zo weet je zeker dat je alles hebt gedaan wat je kon om je praktijkexamen te beginnen, en kun je jezelf nergens de schuld van geven als het niet lukt. Jij hebt tenslotte je best gedaan.

https://theorie-oefenexamen.nl/