Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wanneer gebruik ik te vochtig haardhout?

Gedroogd hout kan je voor veel dingen gebruiken. Het stoken van droog hout is belangrijk om verantwoordelijk te kunnen stoken. Je kan dus niet zomaar elk haardhout gebruiken. In dit artikel lees jij hoe jij op een juiste wijze haardhout kan drogen. Het is nog makkelijker om het gedroogde haardhout te kopen. Zo kan jij in een notendop jouw haard aanzetten. In onder andere middelburg kan jij haardhout halen van kwaliteit. Golden Flame biedt haardhout, milieuvriendelijke aanmaakblokjes en haardblokken.

Waarom is droog haardhout zo belangrijk?

Het is van belang dat je droog haardhout koopt, wanneer je dit wilt gaan opbranden. Het is dan dus ook belangrijk dat je het hout op een droge plek bewaart. Vochtigheid tast het hout aan. Je wilt natuurlijk dat het hout zijn rendement blijft behouden. Houd er dan rekening mee dat je het hout op de juiste plek legt. Je kan het hout onder andere in een schuur of onder een overkapping in de tuin leggen. Zo voorkom je ook dat er schimmel op het hout kan ontstaan. Het houdt sla je natuurlijk op met meerdere stukken hout. Bij het stapelen is het ook belangrijk hoe jij het hout stapelt. Leg het hout ook nooit op de grond neer. Zo kan vochtig lucht terug naar buiten worden afgevoerd. Houdt er dan rekening mee dat je er een pallet onder legt. Zo komt het hout niet aan aanraking met de ondergrond. De wind moet ook nog door het hout heen kunnen. Leg de stapel met hout daarom ook niet tegen elkaar. Tussenruimte is van belang.

Waarom droog hout en geen vochtig hout?

Het stoken van droog houdt is niet alleen belangrijk voor het rendement, maar ook voor het schoner stoken. Het stoken wordt door het droge hout effectiever. Stoken met droog hout is daarom zo belangrijk. Bij het verbranden van droog hout ontstaat er warmte. Het laten verdampen van het water in het hout tijdens de verbranding kost warmte. Vochtig hout geeft dan dus minder warmte. Bij het verdampen van vochtig hout ontstaat er ook veel waterdamp. Door het waterdamp in de lucht die vrijkomt verdringt de verbrandingslucht. Het gevolg hiervan is dat de verbranding minder goed verloopt. Oftewel waterdamp remt de verbranding. Waterdamp reflecteert tevens ook nog veel infrarood warmtestralingen van het vuur. Door dit effect kan de kachelwand enorm warm worden. De temperaturen kunnen dan oplopen tot een ongewenste temperatuur. Hierdoor kan je schade oplopen en dit wil je natuurlijk niet. Zonde van je openhaard waar in geïnvesteerd hebt. Drooghout is dus van belang.