Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wat moet jij als huisdiereigenaar weten over de blaas van jouw huisdier?!

Plassen is ontzettend belangrijk voor alle organismen. Door de plassen worden bepaalde afvalstoffen uit het lichaam gescheiden en zullen deze niet in je lichaam achterblijven. Om goed en normaal te kunnen plassen dien je een goed werkende blaas te hebben. Dit geldt zowel voor mensen, als voor dieren! Omdat wij als mensen gemakkelijk kunnen communiceren zodra we last hebben van onze blaas zijn we er vaak vroeg bij als het fout dreigt te gaan. Dieren kunnen echter minder goed communiceren met ons dan wij onderling. Het is dan ook belangrijk om als huisdiereigenaar je beestje goed in de gaten te houden tijdens de reguliere urine momenten. Je kunt vaak aan de manier en de frequentie van het urineren zien als er iets mis gaat! In deze blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je het plassen van je huisdier observeert!

De frequentie

De frequentie van het urineren zegt vaak enorm veel over de gesteldheid van de blaas van het beestje. Als een huisdier ineens veel vaker of veel minder vaak moet plassen dan normaal, dan is er genoeg reden om als huisdiereigenaar aan de bel te trekken! Als de hond veel frequenter moet plassen dan normaal, dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van blaasontsteking hond. Het is hier goed om zelf bij te houden hoe vaak de hond plast. Als de hond normaal gesproken tijdens het uitlaten zo’n 2 keer plast en nu ineens 5 keer moet plassen, dan weet je dat er iets mis is!

De urine zelf

Het zal de eerste paar keer ongetwijfeld onwennig zijn maar van het observeren van de urine van je huisdier kun je heel veel wijzer worden. Als je de urine van het beestje observeert en een kleurverschil kunt waarnemen dan gaat er vaak iets mis in het lichaam van het beestje. Als je kat bijvoorbeeld bloed verliest tijdens het urineren, dan kan dit duiden om blaasstenen bij katten! Blaasstenen kunnen erg gevaarlijk zijn en langdurige schade aanrichten. Zodra je bloed in de urine van je huisdier ziet, is het aan te raden om zo snel mogelijk de dierenarts te bellen!