Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Welke filamenten zijn er voor de 3D printer

De 3d printer is momenteel enorm populair en door de lagere prijzen voor 3D printers maar ook meer mogelijkheden van de 3D printer wordt de markt alleen maar groter. Tegenwoordig is een 3D printer van een niche markt van hippe nerds door gebruiksvriendelijke software voor iedereen toegankelijk geworden. Omdat er bovendien ook steeds meer ontwerpen en toepassingen komen voor de 3D printer zie je online complete communities ontstaan waar kennis wordt gedeeld en de toepassingen steeds breder worden toegepast. Maar ook de nieuwe filament soorten die op de markt komen maken het voor de gebruikers mogelijk om nog meer te experimenteren en de maak industrie met nieuwe producten te verbreden.

ABS en PLA in een nieuw jasje

Traditioneel wordt er natuurlijk nog steeds veel gebruik gemaakt van de ABS en PLA filamenten. ABS staat voor Acrylonitril Butadieen Styreen en is een van de meest gebruikte materialen voor 3D printen. Naast de prijs is het materiaal vooral goed te gebruiken wanneer u een heated bed gebruikt aangezien het materiaal iets krimpt bij het afkoelen. PLA heeft als eigenschap dat het niet krimp en geurloos is bij het printen. Omdat het materiaal minder sterk is dan bijvoorbeeld ABS dient er wel goed nagedacht worden over het gebruik van de 3D print objecten. Maar dan is er PET een filament soort die de voordelen heeft van ABS als ook die van PLA. Het is sterk en reukloos en eenvoudig te printen. Bovendien is het een ecologisch duurzaam product omdat het volledig recyclebaar is. Kortom de beste vervanger voor ABS of PLA.

Bijzondere filamenten

Maar wanneer u bijzondere sterkte wilt van uw print objecten dan is er tegenwoordig ook carbonfiber. Wilt u uiterst flexibel materiaal dan is er flexibel. Wilt u uw object een echte houtlook geven dan is er Woodfill of metaal kleur dan is er copper of bronzefill. Wilt u kleur veranderende filamenten gebruiken dan is er thermocroom filament die van grijs naar wit kleurt door warmte. Kortom bednk zelf uw toepassing en er is altijd wel een geschikte filament te vinden.

https://www.goedkope3dfilamenten.nl