Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Zandfilterpomp zwembad: Hoe werkt het?

Heerlijk zwemmen in helder zwemwater; het ultieme zomergevoel! Een zwembad zandfilterpomp maakt het mogelijk. Hiermee blijft het water in je zwembad namelijk altijd schoon en fris. Maar wat is het precies, hoe werkt het en hoe zorg je ervoor dat de pomp zo goed mogelijk werkt? We zetten de acht meest gestelde vragen voor je op een rijtje.

 

Hoe werkt een zandfilterpomp?

Een zandfilterpomp is een speciaal soort filter welke het water in je zwembad schoon houdt. De filter is gevuld met zand of glas, waardoor de meest kleine deeltjes vuil uit het water gefilterd kunnen worden.

 

Welke pomp heb ik nodig voor mijn zwembad?

Wanneer je een zwembadpomp uitkiest, is het altijd verstandig om er een te kiezen van hetzelfde merk als je zwembad. Heb je een Intex zwmbad? Kies dan voor een zandfilterpomp van ditzelfde merk. Ook van bijvoorbeeld Interline zijn zowel zwembaden als pompen te koop.

 

Welke capaciteit zandfilterpomp moet ik kiezen?

Voor het berekenen van de capaciteit van de pomp kun je een handig rekensommetje gebruiken: deel de inhoud van je zwembad door vier. Het antwoord op deze som geeft aan welke minimale capaciteit je zandfilterpomp nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

 

Hoe zit het met de filtervulling?

Welke vulling je zandfilterpomp nodig heeft en hoeveel je ervan nodig hebt, vind je in de handleiding. Wanneer je gebruik maakt van glas, kun je rekenen op 25% minder vulling nodig hebt dan wanneer je zand gebruikt. Kies je voor Fiberclean? Hierbij staat een doos van 700 gram gelijk aan 25 kg zand.

 

Wat moet ik doen als ik de vulling verwisseld heb?

Wanneer je de pomp opnieuw aan wil zetten, is het belangrijk om de pomp en slangen eerst te ontluchten. Voer hierna een backwash rinse uit. Hierna kan het systeem weer functioneren zoals voorheen.

 

Hoeveel uur moet de zandfilterpomp aan staan?

Minder lang dan je denkt! Wanneer de capaciteit van de pomp aansluit op de inhoud van je zwembad, moet je rekenen op zo’n 4 uur per dag.

 

Hoe kan ik een backwash/rinse uitvoeren?

Schakel de zandfilterpomp eerst uit. Hierna kun je een slang aansluiten op de aansluiting waar  ‘waste’ of ‘drain’ bij staat. Leid het andere uiteinde van de slang naar de afvoer. Draai de hendel van de filterkop naar backwash en zet de pomp aan. Na 20 – 40 seconden is het water helder. Draai hierna de hendel naar rinse. Zet de  pomp 10 tot 30 seconden aan, daarna kun je de hendel opnieuw naar filteren draaien. Zet de zandfilterpomp aan en koppel de slangen af.

Hoe vaak is een backwash rinse nodig?

We raden aan om minimaal eens per twee weken een backwash rinse uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat je zwemwater schoon blijft én de pomp optimaal blijft werken.

Door: zwembadenwebshop.nl