Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Boeken en Tijdschriften

Waar moeten goede Kinderboeken aan voldoen?

Hier bespreken we aan welke elementen een kinderboek moet voldoen om als prettig ervaart te worden door jonge kinderen. Het gaat om kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot 10 jaar en we gaan er hierbij vanuit dat deze kinderen zelfstandig kunnen lezen. We zullen kort bespreken welke elementen onderdeel moeten zijn van een boek zodat kinderen met plezier het boek zullen uitlezen. Op https://boeken-top-10.nl/kinderboeken-top-10/ vind je een overzicht met hedendaagse leuke boeken voor kinderen.

De Juiste Vocabulaire

Jonge kinderen hebben nog niet een al te uitgebreide vocabulaire. het is daarom belangrijk om gebruik te maken van relatief simpele en begrijpelijke woorden. Ook de zinnen lengte kan niet al te lang zijn. Kinderen vinden het vaak fijn wanneer er gesproken wordt vanuit de derde persoon. Je kunt hierbij denken aan Janneke zei: “Ik vind jou aardig Lieneke”. 

Zorg voor een aantal Afbeeldingen

We kennen allemaal wel de boeken voor jonge kinderen tot een jaar of 3. In deze boeken staan vaak meer afbeeldingen dan tekst. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn voor de leeftijdscategorie 6 tot 10 jaar bel vinden kinderen het fijn om af en toe een afbeelding tegen te komen. Dit helpt een bij het vormen van een beeld. Tevens zorgt het plezier van de afbeelding ervoor dat kinderen interesse houden in het boek of het verhaal. Lezen helpt bij het ontwikkelen van de fantasie. Doordat deze nu nog niet volledig ontwikkeld is hebben de kinderen waarschijnlijk de afbeeldingen nodig.

 

Zorg voor voldoende Rustpunten

Ook de concentratie is vaak nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor is het noodzakelijk om voldoende rustpunten in de tekst in te bouwen. Eerder hebben we het al gehad over korte zinnen. Ook is het belangrijk om de hoofdstukken niet al te lang te houden. nadat het hoofdstuk is geëindigd heeft het kind het gevoel dat het even een korte pauze heeft. Hopelijk zorgt dit dat kinderen weer wat meer gaan lezen, want dit doen we volgens het Sociaal Cultureel planbureau steeds minder.