Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Dienstverlening

Verschillende Type Leiderschapsstijlen

Globaal zijn er drie hoofd types leiderschapsstijl te herkennen op de werkvloer. Er zijn nu vier types leiderschap geïdentificeerd op de moderne kantoor werkplek. Allen werken ze onder de juiste omstandigheden om het werk snel gedaan te krijgen of om het personeel over een langere periode te motiveren.

De Drie Klassieke Leiderschapsstijlen

Er zijn drie leiderschapsstijlen die worden gezien als de “klassieke” methodes gebruikt door zakelijke leiders. Elke heeft zijn voor- en nadelen – hier onder bespreken we ze wat gedetailleerder:

1. Laissez-Faire Leiderschap

Dit type houd zijn handen schoon en geeft minimale richting en supervisie vanuit de manager naar zijn personeel. De sleutel tot het gebruik van deze methode is het hebben van goed opgeleide leidinggevenden die kunnen werken als intermediair tussen jou en de werknemers.

2. Autocratisch Leiderschap

Dit is een leiderschapsstijl dat een soort fossiel is geworden in de moderne zakelijke werk omgeving. De reden hiervoor is dat de meeste werknemers beter werken wanneer ze niet het idee hebben dat de baas ze de hele tijd op de vingers kijkt. Maar, er zijn argumenten die zeggen dat de Autocratische methode nog net zo effectief is al dat ze in de middeleeuwen waren – maar alleen wanneer dit goed gebalanceerd gebeurd met feedback en één-op-één gesprekken.

3. Deelnemend Leiderschap

De derde manier is een blij medium te vinden tussen de bovenste twee methodes. Deze managers zijn iets meer terughoudend zodat mensen zelf creatief kunnen worden en gaan nadenken op eigen initiatief, terwijl ze toch net voldoende controle houden om de globale visie van teams te sturen zonder die van zichzelf op te leggen. Kort gezegd, je geeft ze meer macht en je moet voldoende vertrouwen hebben in de beslissingen van leidinggevenden. 

Deze drie leiderschapstypes zijn de fundering van de meeste stijlen die tegenwoordig worden gebruikt door zakelijke leiders. Maar ze bevatten nier per sé elke filosofie aangaande hoe leiderschapsvaardigheden ontwikkeld moeten worden.

Andere Leiderschapsstijlen

4. Situationeel Leiderschap

Hierbij gebruiken leiders hun leiderschapsvaardigheden op verschillende methodes afhankelijk van wat er nodig is voor de situatie of relationele beslissingen.

5. Transsectioneel Leiderschap

Deze techniek zorgt dat zaken gebeuren via de huidige methodes die gebruikt worden in de industrie. Veel mensen refereren aan deze methode als “volgens het boekje”-management.

6. Transformationeel Leiderschap

Het tegenovergestelde van transsectioneel leiderschap dat draait om het doorvoeren van veranderingen op zoveel mogelijk manieren als mogelijk.

7. Strategisch Leidershap

Veel grote bedrijven, en het leger, gebruiken deze soort leiderschap – wat je eigenlijk doet is constant je tegenstander een stap voor zijn.

Bezoek onze website: www.ivpp.nl

https://www.ivpp.nl/leiderschapsstijlen/