Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Eten en drinken

Herkomst shisha

Van veel dingen is lastig in te schatten waar of wanneer iets werd uitgevonden. De waterpijp is er daar een van. Er zijn vele verhalen op internet over de oorsprong of herkomst van de pijp, en sommige van die verhalen verschillen. De verhalen komen niet allemaal overeen. Toch denken de meeste mensen dat de waterpijp uit India komt.

Het idee van de uitvinder Akbar is om rook door een schaal water te laten gaan om de rook te reinigen en af te koelen. Afkoelen doet de rook wel, maar rook kan nooit helemaal gereinigd worden. Een ander verhaal gaat over een Perzische dichter die in 1500 de waterpijp al noemde in een van zijn gedichten. Velen geloven dat de waterpijp op die manier verspreidde naar India, en daarna verder over de hele wereld. Of dit verhaal waar is, is nog niet helemaal zeker. Het is dus vreemd waarom de oorsprong van de Shisha zo onduidelijk is. In ieder geval werd de waterpijp steeds populairder en waaide de manier van roken over naar alle gebieden van de wereld.

Vooral in het Midden-Oosten is de pijp razend populair. Je ziet overal mannen op terrasjes zitten met een waterpijp naast zich om gezellig te roken. Het is daar ook meer voor het sociale dan voor het echte roken. Zo komen oude mannen bij een om gezellig te zitten en te praten over zaken als politiek en nieuws. Overigens heeft de waterpijp veel verschillende namen. De namen verschillen in het gebied waar gerookt wordt. In Nederland noemen we het de waterpijp of shisha, terwijl de term shisha uit de Arabische taal komt. In het Midden-Oosten noemen ze het ook wel de Nargeela of Argeela. In Turkije zeggen ze vooral Nargile. De vasen in Turkije zijn vaak onwijs mooi. De waterpijp vaas is te krijgen in verschillende kleuren en met versieringen. In andere Arabische landen hebben ze ook prachtige shisha’s.

https://premium-hookahs.nl/