Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Anders eten dan volgens de schijf van vijf

Wat voor de één gezond is, hoeft niet voor de ander gezond te zijn. Zo hebben wij een schijf van vijf die als richtlijn wordt gebruikt voor gezond eten. Het is alleen zo dat er ook een stuk politiek en maatschappelijke acceptatie bij komt kijken. Het is dus niet allemaal zo objectief als je misschien denkt. Is daarmee de schijf van vijf direct verkeerd? Nee helemaal niet. Het kan prima werken en het is een landelijk advies. Dit zijn alleen wat overwegingen die mensen hebben, die afwijken van de schijf van vijf.

Duurzaam, gezond en de industrie

Er zijn met de schijf nogal wat belangen: duurzaamheid, gezondheid en de industrie. Het gaat soms samen, maar het kan ook botsen met elkaar. Met name bij de aanbevolen hoeveelheid vlees en vis botst het nogal eens. Het is allemaal ook niet zo eenduidig. De schijf van vijf verandert ook. Zo zie je dat de rol van vlees steeds kleiner wordt.

Hoeveelheid groente

Bepaalde onderzoeken wijzen uit dat grotere hoeveelheden groenten erg goed zijn. Dus in plaats van de 250 gram per dag minimaal zou je veel meer moeten eten om supergezond te eten. Hier spelen echter ook maatschappelijke zaken een rol. Het eetpatroon veranderen is een proces. En als de schijf van vijf te snel verandert, dan haken te veel mensen af. Toch zijn er onderzoeken waarin staat dat bijvoorbeeld 600 gram groente en fruit per dag erg goed werkt voor een optimale bescherming tegen kanker.

Gezonde broodvervangers

Er zijn ook steeds meer geluiden, dat brood niet meer zo gezond is. Dat is echter nog wel een discutabel verhaal. Wel is het zeker zo dat er mensen zijn met een glutenallergie. En er zijn dan ook veel mensen die op zoek zijn naar gezonde broodvervangers. Op zich is dat een goede tendens, mensen zoeken niet alleen naar een vervanging van brood, maar vooral ook naar gezonde broodvervangers. Gelukkig zijn er steeds meer gezonde broodvervangers. Dit maakt de weg naar gezond eten, ook als het een beetje buiten de schijf van vijf valt, makkelijker begaanbaar.

 

https://dieetschema.nl/brood-waarom-kun-je-het-beter-niet-eten/