Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Hoe zorg jij voor een gezonde mond?

Een gezonde mond is van groot belang voor je algehele gezondheid en welzijn. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om een gezonde mond te houden of te krijgen.

Je tanden poetsen

Het is belangrijk om je tanden twee keer per dag te poetsen, bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds voor het slapengaan. Gebruik een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride. Poets minstens twee minuten en vergeet niet om ook je tong te poetsen. Wil je zeker weten dat je een goede tandenborstel en de beste tandpasta voor jouw mond gebruikt? Kijk dan eens op de site van Sunstar GUM. Ze hebben daar ook voor jouw mond de perfecte middelen.

Vergeet niet te flossen

Flossen is belangrijk omdat het de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoonmaakt die je tandenborstel niet kan bereiken. Gebruik flosdraad of een interdentale borstel en flos ten minste een keer per dag. Het is slim om altijd wat flosdraad en/of tandenstokers bij je te hebben. Niets zo vervelend als een stukje voedsel tussen je kiezen! Kies voor de GUM softpicks met mintsmaak voor een fris gevoel na het flossen. Deze kun je gemakkelijk meenemen in een handig doosje.

Ga je mond spoelen!

Mondspoeling kan helpen om bacteriën te doden die tandplak veroorzaken. Gebruik een mondspoeling met fluoride en spoel gedurende 30 seconden na het poetsen en flossen.

Je dieet kan een grote impact hebben!

Je dieet kan een grote impact hebben op de gezondheid van je mond. Vermijd suikerrijke en zure voedingsmiddelen en dranken, omdat deze de groei van bacteriën in je mond bevorderen. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, vitamine D, vitamine C en vezels, zoals melk, kaas, yoghurt, groenten en fruit.

Drink voldoende water

Water spoelt bacteriën en voedseldeeltjes weg die in je mond blijven hangen en helpt ook om je mond vochtig te houden. Drink minstens acht glazen water per dag.

Stop met roken

Roken kan leiden tot verkleuring van de tanden, tandvleesproblemen en een slechte adem. Het kan ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals mondkanker. Stoppen met roken is daarom belangrijk voor de gezondheid van je mond en je algehele gezondheid.

Vermijd het kauwen op harde voorwerpen

Het kauwen op harde voorwerpen zoals ijs, pennen en nagels kan leiden tot slijtage van je tanden en zelfs tandbreuk. Vermijd daarom het kauwen op deze voorwerpen.

Draag een gebitsbeschermer tijdens (sommige) sporten

Als je aan sport, bijvoorbeeld een vechtsport of rugby, doet, kan het dragen van een gebitsbeschermer belangrijk zijn om je tanden te beschermen tegen beschadiging tijdens een impact.

Bezoek regelmatig de tandarts

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles en reinigingen. Tandartsen kunnen problemen in een vroeg stadium detecteren en behandelen voordat ze ernstiger worden. Daarbij kan de tandarts ook opgebouwde plaque verwijderen. Je mond krijgt na zo’n bezoekje weer echt de kans om gezond te worden!

Neem de tijd om te ontspannen

Stress kan leiden tot tandenknarsen en kaakspanning, wat kan leiden tot gebitsslijtage en kaakproblemen. Neem daarom de tijd om te ontspannen en doe oefeningen zoals yoga of meditatie om stress te verminderen.

 

Door deze tips te volgen, kun je een tijd langer toe met je eigen tanden en kiezen! Smile!