Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Vanaf wanneer naar de tandarts

Voor ieder kind breekt het spannende moment aan: voor het eerst naar de tandarts. Het is belangrijk om jonge kinderen al snel vertrouwd te maken met de tandartspraktijk. Zo leren ze dat controle van het gebit erbij hoort. Bovendien kan de tandarts wat nuttige tips aan het kind en de ouder meegeven. Vanaf wanneer naar de tandarts? Hier geven we uitleg over.

Kinderen en de tandarts

Gelukkig gaat het de laatste jaren wat beter en hebben kinderen minder vaak gaatjes. In 2001 hadden vijfjarige kids gemiddeld 4,1 gaatjes (per kind!). In 2018 is dit al teruggebracht tot 1,1 gaatjes per kind.

Gaatjes oftewel cariës is het gevolg van slecht poetsen. Natuurlijk in combinatie met slechte eetgewoonten. Ook het melkgebit moet zo lang mogelijk gezond blijven. Daarom is een vroegtijdig bezoek aan de tandarts helemaal geen verkeerde keuze.

Vanaf wanneer naar de tandarts?

Veel ouders vragen zich af wanneer ze met hun kind voor het eerst naar de tandarts moeten. De beste periode is wanneer het kind rond de twee jaar oud is. Eerder heeft nog niet zoveel zin, een baby of dreumes begrijpt niet wat er gebeurt.

Wacht zeker niet met het eerste tandartsbezoek totdat het kind ouder is dan drie jaar. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt om je kind vertrouwd te maken met alle handelingen.

De eerste controle door de tandarts

Tijdens het allereerste bezoek aan de tandarts Hoofddorp gebeurt er nog niet zoveel. De tandarts laat het kind in de tandartsstoel zitten. Vind het kind dit eng, dan mag het bij mama of papa op schoot. De tandarts zal proberen of je kindje zijn of haar mond wil openen. Zo kan de tandarts even snel kijken.

Al die instrumenten zien er indrukwekkend uit. De tandarts toont wat instrumenten aan het kind, bijvoorbeeld dat grappige spiegeltje. Zo raakt je kind langzaam vertrouwd met de tandartspraktijk.

Voorlichting aan de ouders

Gebruik je de juiste tandenborstel, tandpasta en poetstechniek? Bij jonge kinderen is het vaak lastig om het gebit goed te poetsen. In deze drukke samenleving vergeten ouders soms om dagelijks aandacht aan het poetsen te besteden. Terwijl dit ook op jonge leeftijd al ontzettend belangrijk is.

Ga je op tijd met je kindje naar de tandarts dan ontvang je ook nog eens de juiste voorlichting. Tips en advies over een goede tandenborstel en hoe je het tandenpoetsen zo leuk en goed mogelijk uitvoert.

Wat te doen bij gaatjes?

Helaas kan je zoon of dochter een gaatje in een kies of tandje krijgen. Het kind zal voornamelijk klagen over pijn. Het is belangrijk dat een gaatje in een melkkies of melktand niet groter wordt. Dit leidt tot een vergaande ontsteking die het blijvend gebit kan aantasten.

Met een goede mondhygiëne en gezond voedingspatroon kunnen beginnende gaatjes gestopt worden. Soms is het toch nodig om de kies te boren en te vullen. Dit gebeurt uiteraard altijd onder verdoving.

Extra fluoride gebruiken

Nog een reden om op tijd met je kindje naar de tandarts te gaan: behandeling bij dreigende gaatjes. De tandarts zal dan adviseren om de tanden extra goed te poetsen of gebruik te maken van een fluoride mondspoelmiddel. Ook kan de tandarts extra fluoride aanbrengen. Dit kan er vaak voor zorgen dat er geen (grotere) gaatjes ontstaan.

Wanneer je kindje bang is

Natuurlijk doen we er alles aan om controle en behandeling voor je kind zo prettig mogelijk te houden. Toch kan er vroeg of laat angst ontstaan. We vinden het belangrijk om deze angst te voorkomen of er goed mee om te gaan. Daarom zijn we gespecialiseerd in tandartsbehandelingen voor kinderen.

https://tandartsmondain.nl/