Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Verzwaarde deken: veel gestelde vragen

Verzwaarde deken: veel gestelde vragen

Verzwaarde dekens (verzwaringsdeken) of ballendekens gebruikt u bij de behandeling van slaapproblemen waarbij motorische en psychische onrust een rol speelt. De druk van de deken helpt het lichaam tot rust te komen en geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Wat is een verzwaarde deken?

Hoe werkt zo’n verzwaarde deken dan? Zware dekens zijn geïnspireerd op de kalmeringstechniek van pressure stimulation. Een zware deken oefent druk uit op je lichaam en helpt om te ontspannen. Dat zorgt voor een grotere aanmaak van het hormoon serotonine en melatonine waardoor je je prettiger voelt. Tegelijkertijd zorgt een zware deken ervoor dat het stresshormoon cortisol vermindert!

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Eerder werd uitgelegd dat de subtiele druk die het deken op je lichaam uitoefent ‘Deep Pressure Stimulation’ wordt genoemd. Hier zal ik kort uitleggen wat dit precies inhoudt.

Deep Pressure Stimulation is een therapiemethode bedoelt om de gebruiker te ontspannen. De druk van de deken zorgt voor een veilig en geborgen gevoel, wat aan jouw brein signaleert “ik ben veilig, je kan rusten”. Door dit signaaltje maakt je lichaam meer gelukshormoon (serotonine) aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je meer ontspannen en veilig voelt, wat resulteert in minder stress en een gecontroleerde gedachtenstroom. Gelukshormoon wordt van nature omgezet in slaaphormoon (melatonine), waardoor de productie daarvan ook omhoog gaat. Uiteindelijk ontspan je, val je sneller in slaap, slaap je dieper en wordt je dus ook met een uitgeruster gevoel wakker ’s ochtends. We hebben de verzwaringsdekens uitvoerig getest. Hier staan de testresultaten en het beste verwaringsdeken.

Waarom een verzwaarde deken gebruiken?

Schaf een verzwaringsdeken aan en slaap als nooit tevoren! Een verzwaringsdeken is zoals de naam al aangeeft een verzwaarde deken. Deze oefent dus lichte extra druk uit op je lichaam terwijl je in bed ligt. Deze druk is perfect over je lichaam verdeeld. Dit wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren. Een verzwaarde deken wordt ook wel een zwaartedeken of een kalmeringsdeken genoemd.

Diegenen die een verzwaringsdeken geprobeerd hebben, willen vaak na enkele nachten niks anders meer. Ken je dat onrustige gevoel van warme ’s zomerse nachten waarin je niet kunt slapen doordat het te warm is voor een dekbed of deken? Ook al heb je het verre van koud, je mist het gewicht dat op je drukt.

Verbetering van de slaapkwaliteit

Een verzwaringsdeken kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Slaapproblemen komen veel voor en hebben allemaal een eigen oorzaak. Misschien maakt een ziekte het in slaap vallen moeilijk. Of je kunt je gedachten

’s avonds niet uitzetten en jezelf verliezen in een angstspiraal met negatieve gevoelens en gedachten. Het kan ook zo zijn dat je dag- en nachtritme uit balans is en je gewoon niet in slaap kan vallen. Of de overstimulatie die we elke dag ervaren, die ervoor zorgt dat het zenuwstelsel niet kalmeert.  Er zijn tal van redenen voor een gebrek aan slaap. Een verzwaringsdeken kan in de meeste gevallen helpen bij deze problemen.

Verzwaringsdekens bevorderen de afgifte van het gelukshormoon serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van de deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het resultaat is een euforisch gevoel van volledige ontspanning van je lichaam en zenuwstelsel. Het lichaam geeft daarnaast ook nog eens het slaaphormoon melatonine af. Dit zorgt ervoor dat je vredig, dieper en sneller in slaap kan vallen of rustig en ontspannen op de bank kan genieten. Het lichaam krijgt ’s nachts de kans om weer goed te regenereren. De volgende dag ben je weer fit, productief en in een beter humeur. We durven je haast wel te beloven dat de kwaliteit van je leven zal toenemen.

Verzwaarde deken tegen slapeloosheid en meer

Zware dekens worden gebruikt voor slaapproblemen, slapeloosheid, ADD/ADHD, Asperger, Autisme Spectrum Syndroom, PTSD, dementie, rusteloze benen, depressie, angst, trauma en paranoia, stress en paniek.

  • Weighted blankets helpen tegen stress en angst.

  • Een zware deken zorgt voor een betere nachtrust.

  • Een verzwaarde deken helpt je te ontspannen.

  • Een zware deken vormt zich om het lichaam, en voelt als een warme omhelzing. 

Hoe je gebruik een verzwaringsdeken?

Een tweepersoons verzwaringsdeken is niet optimaal. Omdat een verzwaringsdeken het juiste gewicht moet hebben voor jouw lichaamsbouw, en omdat hij goed om je heen moet kunnen vallen. Het is dus verstandiger om te kiezen voor een eigen verzwaringsdeken en deze niet te delen met je partner. Vandaar ook dat we alleen eenpersoons dekens vergeleken hebben.

Veel mensen moeten de eerste paar nachten even wennen aan het slapen onder een verzwaringsdeken. Dat is niet zo gek want het voelt anders dan je gewend bent. Het is zelfs mogelijk dat je in het begin wat spierpijn ervaart. Maar dit is niet hevig en duurt hooguit een paar dagen. De meeste mensen die het geprobeerd hebben, willen al snel niks anders meer.

Een verzwaringsdeken vervangt je gewone dekbed. Hoe beter de deken om je lichaam aansluit, hoe beter deze druk kan uitoefenen. Leg hem dus bij voorkeur niet als extra laag bovenop je oude dekbed. De verzwaringsdeken is dan minder effectief.

Verzwaarde deken: veel gestelde vragen

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Er is een hele simpele regel om te weten hoe zwaar jouw toekomstige verzwaringsdeken moet zijn; de 10%-regel. Het gewicht van de verzwaringsdeken moet rond de 10% van je lichaamsgewicht zijn. 

 

Dus voor een volwassene van 80 kg betekent dit dat je verzwaringsdeken rond de 8 kg moet zijn. Goed om te weten hierbij is dat 10% een algemene regel is. Het kan zijn dat je een zwaardere druk fijner vindt. Dan kan je ook voor een hoger gewicht kiezen. Je kan ook voor een lichtere deken kiezen. Het is slim om dan niet onder 7% van je lichaamsgewicht te gaan.

Je deken moet nooit boven de 25% van je lichaamsgewicht uitkomen. Een te zware deken kan juist averechts werken en je met een benauwd gevoel wakker houden. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

Het hulpmiddel wordt vaak gebruikt bij mensen die slecht slapen of last hebben van stress en angstgevoelens. Ook kan een verzwaringsdeken helpen bij (hyperactieve) volwassenen en kinderen die harde prikkels nodig hebben om te ontspannen. Denk hierbij aan mensen met het autismespectrumstoornis (ASS), ADHD, spasmen, ernstige gedragsproblemen en ziekten met ontspanningsproblemen, bijvoorbeeld Huntington en Korsakov. Verder kun je de deken ook bij pijn, depressie of dementie gebruiken.

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/verzwaringsdekens-waarom-werkt-het-4-best-geteste/