Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Wat is de functie van Betaine HCL

 

Heb je ooit al gehoord van betaine HCL? De kans is groot dat dit niet het geval is, toch heeft de stof een belangrijke werking voor de vertering en kan een gebrek eraan spijsverteringsproblemen opleveren. Wat het precies is, wat het voor je lichaam doet en hoe je aan een voldoende hoeveelheid ervan kan raken, geven we je hierna graag even mee.

 

Betaine HCL

 

Betaine HCL, voluit betaine hydrochloride, is één van de enzymen die door de maagklieren wordt aangemaakt en werkt, zoals al aangehaald, in op de vertering van onze voeding. Dit enzym wordt pas aangemaakt als er vetten en koolhydraten aankomen in de maag. Een overconsumptie van diezelfde vetten en koolhydraten, een teveel aan eten of verhoogde spanning zorgen dan net weer voor een vermindering van de concentratie aan betaine HCL.

 

Welke voedingsmiddelen bevatten betaine HCL?

 

Om aan een voldoende hoge concentratie van betaine HCL te komen voor een optimale spijsvertering is het eten van bijvoorbeeld vis, peulvruchten, bieten, broccoli en spinazie een goed begin. Wat voor vele als muziek in de oren zal klinken, is dat je ook de aanmaak van betaine HCL verhoogt door het drinken van bepaalde wijnen, voornamelijk dan deze waarin bietsuiker verwerkt is. Al willen we hier natuurlijk ook niet aanzetten tot een verhoogde alcoholconsumptie, een glaasje wijn is niet slecht voor de gezondheid en biedt meerdere voordelen.

 

Welke klachten kunnen optreden bij een tekort aan betaine HCL?

 

Een tekort aan dit enzym zorgt ervoor dat vetten en koolhydraten niet voldoende afgebroken kunnen worden, wat leidt tot verlaagd maagzuur. Dit heeft een vervelend branderig gevoel en oprispingen tot gevolg. Als er minder betaine HCL wordt aangemaakt, heeft dit ook een gevolg op de opname van calcium en ijzer wat op zijn beurt dan weer kan leiden tot botontkalking en bloedarmoede. Ook galstenen zijn een mogelijk gevolg van een tekort aan betaine HCL. Al deze gevolgen tonen het belang aan van een voldoende hoge concentratie aan betaine HCL, via voedingsmiddelen of in de vorm van suppletie.

 

Hoe kan je in voldoende betaine HCL voorzien?

 

Omdat het op zich een lichaamseigen enzym is, dus iets wat het lichaam zelf kan aanmaken, is het in eerste instantie belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te eten die hiervoor zorgen zoals vis, peulvruchten en bieten. Echter voor mensen die deze voedingsmiddelen niet in voldoende hoeveelheid binnen krijgen, zal een aanvulling in de vorm van supplementen de uitkomst bieden. Gelet op het gegeven dat de lichaamseigen aanmaak drastisch vermindert vanaf de leeftijd van 50 jaar, zal het ook voor deze mensen aan te raden zijn betaine HCL in de vorm van een supplement in te nemen.

 

Onbekend, maar daarom niet minder belangrijk

 

Betaine HCL mag dan wel een vrij onbekend enzym zijn voor de meeste mensen, toch is het van groot belang op weg naar een goede algemene gezondheid. Spijsverteringsklachten kunnen heel wat hinder opleveren en daarom is het goed om in kwalitatieve supplementen te voorzien die dit tekort eraan aanvullen. Combineer een goede, gezonde en evenwichtige voeding met de inname van betaine HCL en dat brandend gevoel in de maag zal je geen parten meer spelen.