Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Wat is een waterontharder en wat doet het?

De term heb je misschien wel eens gehoord: het fenomeen waterontharder. Maar wat zijn dat precies voor dingen: waterontharders? Wat is hun functie? En welke voordelen heeft een waterontharder, bijvoorbeeld een Nanofix van softwatersystems.nl, te bieden?

Wat wordt er met een ‘waterontharder’ bedoeld?

Waterontharders zijn speciale apparaatjes die door loodgieters gebruik worden om op het leidingnetwerk aan te sluiten. Hun doel is om de hoeveelheid kalk en magnesium in het leidingwater systematisch te verlagen. Hiermee wordt voorkomen dat er kalkaanslag in de leidingen ontstaat en wordt ‘hard’ water dus ‘zacht’ gemaakt.

Hoe werken waterontharders eigenlijk?

Elke waterontharder die door installateur wordt gebruikt, heeft drie cruciale kenmerken om het apparaat goed te laten werken. Ten eerste maakt elke waterontharder gebruik van kunsthars. Dit is belangrijk om het kalk uit het leidingwater te kunnen opslaan en vast te houden in de waterontharder. Een tweede onderdeel die in elke waterontharder terug te vinden is, is een reservoir met een zoutoplossing. Deze is nodig om de waterontharder te reinigen. En ten slotte, dat is het derde kenmerk dat elk waterontharder heeft, zit er een computergestuurd systeem in een waterontharder. Deze is nodig om de ontharder van goed te laten werken, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

De pluspunten van waterontharders

Het gebruik van een waterontharder is verstandig als je water veel kalk en magnesium bevat. Waterontharders hebben tal van pluspunten. Doordat ze het water goed ontharden, bevat deze veel minder kalk. Hierdoor heb je minder last van kalkaanslag in en op je leidingen en sanitair. En dat betekent dat je qua schoonmaakwerk een stuk minder te doen krijgt. Bijkomend voordeel is ook dat apparatuur dat van water gebruikmaakt, zoals de wasmachine en de vaatwasser, een stuk langer meegaan. Zacht water verlengt de levensduur van dit soort apparaten. Op termijn levert je dit dus geld op, want je hoeft minder snel over te gaan tot de aankoop van nieuwe machines. Wat je ook geld oplevert, is de efficiëntere werking van de apparaten in huis. Kalkvrije vaatwassers, koffiezetautomaten en wasmachines gebruiken namelijk minder energie. Ten slotte is het, zeker voor mensen met allergieën, ideaal dat zacht water een positieve uitwerking heeft op je huid. Je hebt minder of geen last meer van huidproblemen!