Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Wetstenen voor houtbewerkers

Een echte houtbewerker heeft scherp gereedschap

Mijn favoriete wetsteen is altijd een oliesteen geweest, maar tegenwoordig lijken ze iets minder populair te zijn onder houtbewerkers.

Ik denk dat het belangrijk is om te realiseren dat er niet slechts één type wetsteen is dat overal beter in is. Het is meer een kwestie van  de juiste wetsteen kopen die aan al jouw behoefte voldoet.

Kies de beste wetsteen

De beste wetsteen is de steen die het beste jouw type gereedschap scherper kan maken voor het gebruik en jouw houtbewerking methodes. Onze online slijp cursussen leren je alles wat je maar moet weten over het kiezen van de beste wetsteen tot het begrijpen van de juiste slijphoek, slijptechniek meester worden en het beste uit je handwerk halen. Je kunt hier de details vinden.

Wetstenen in mijn werkplaats

Waterstenen zijn helemaal niks…

…ja, ze zijn niks meer dan zout op een open wond. Ze hebben constant onderhoud nodig, ze zijn zacht en laten mijn werkplaats vies achter.

Vaak is dit hoe ik erover denk, maar voordat je helemaal overstuur raakt wil ik mijzelf graag verklaren.

Slijpen of “wetten” is een van die onderwerpen waar altijd wel een discussie over te voeren valt, maar dat is natuurlijk goed. Wat wel belangrijk is, of in ieder geval behulpzaam, is dat je goed begrijpt waarom je achter je punt staat.

Waterstenen zijn zeker geen rotzooi. Er zijn genoeg mensen die ze gebruiken en het haar van hun arm af kunnen scheren, zij zullen vast de nodige woorden klaar hebben staan. Veel mensen gebruiken echt niks anders, maar ik vind ze gewoon niet bij me passen. Ik heb altijd een simpele, draagbare slijpsteen het beste gevonden.

De nadelen van waterstenen:

Koud water

Het water is wat deze wetstenen in een slecht daglicht zet voor mij. Tijdens een koude winter, zonder genoeg verwarming, en als het onder het vriespunt zit, is een koud bad met modderig water wel het laatste waar je jouw vingers in wilt stoppen.

Ze vernielen mijn werkplaats –

Doordat ik zo vaak gebruik maak van mijn handwerk is slijpen onderdeel geworden van mijn ritme.

Ik wacht nooit op het moment dat mijn randen ook maar enigszins bot worden. Alle randen van al mijn gereedschappen moeten gewoon vlijmscherp blijven, dus is frequent slijpen onvermijdelijk.

Hierom gaat mijn voorkeur uit naar zachter staal, dus hoef ik het gereedschap maar een paar keer over mijn wetsteen te halen om ze weer scherp te krijgen.

Hoewel waterstenen wel snel slijpen, vind ik het vlakken van deze stenen zo veel rotzooi veroorzaken dat ze mijn werkplaats helemaal overhoop halen.

Mijn favoriete wetsteen – Oliesteen

Oliestenen zijn niet ontzettend populair, maar ze zijn perfect voor mijn werkplaats.

Erg eenvoudig

Ik leerde in een werkplaats waar een wetsteen lag met een grove en fijne zijde. Die wetsteen was de meest prettige steen die ik ooit gebruikt had. Verpakt in een oud vodje gebruikte ik de steen bijna iedere dag. Met een klein beetje olie maakte ik mijn gereedschap scherp.

nadat ik de wetsteen gebruikt had ging ik over naar mijn balsa strop. Mijn zelf gemaakte houten strop was het fijnste gereedschap wat ik gebruikt om mijn handwerk scherp te krijgen.

Ik werk zelden met exotisch of lastige houtsoorten, dus is er geen reden om zwaar metaal aan te schaffen wat ik moet slijpen. De oliestenen werken perfect en ik zal nooit meer iets anders kiezen.

http://woodworking.nl/