Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Industrie

Haal je VCA gemakkelijk met een training

Een VCA is essentieel voor aannemers. Je hebt er haast wel één nodig om aan de slag te kunnen. In deze blog vertellen we je graag wat het inhoudt en de trainingen die nodig zijn om het certificaat te behalen. 

Wat is een VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VCA is een systeem dat bedrijven helpt om hun werkzaamheden veiliger en gezonder te maken en zo de kans op ongevallen en incidenten te verminderen. Bedrijven die werken in een risicovolle omgeving of werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico, zoals in de bouw, petrochemische industrie, elektriciteitssector en industrie, kunnen VCA-certificering behalen.

VCA-trainingen

VCA-trainingen zijn cursussen die werknemers opleiden over de VCA-richtlijnen en veiligheidsvoorschriften, zodat zij veilig en verantwoordelijk kunnen werken. Deze trainingen kunnen verschillende onderwerpen omvatten, zoals het herkennen van risico’s op de werkplek, het werken met gevaarlijke stoffen, het werken op hoogte en het omgaan met gereedschappen en machines. Het doel van de VCA trainingen is om het bewustzijn en de kennis van werknemers over veilig werken te vergroten en het aantal ongevallen en incidenten te verminderen.

Er zijn verschillende soorten VCA-trainingen, afhankelijk van het niveau van verantwoordelijkheid en de functie van de werknemer. Zo is er bijvoorbeeld een VCA-basisopleiding voor werknemers en een VCA-VOL opleiding voor leidinggevenden en zzp’ers. Na het voltooien van de training en het succesvol afleggen van het examen, ontvangen de deelnemers een VCA-certificaat dat voldoet aan de normen van de VCA. Dit certificaat kan helpen bij het verkrijgen van werk en kan ook bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

Is een VCA belangrijk? 

Ja, het is belangrijk om een VCA-certificaat te halen als je werkt in een risicovolle omgeving of werkzaamheden uitvoert met verhoogd risico. VCA-certificering is bedoeld om ervoor te zorgen dat bedrijven veilig en verantwoordelijk werken en hun werknemers en de omgeving beschermen.

Stappen om je VCA te behalen

Om je VCA-certificaat te halen, moet je een VCA-training volgen en het bijbehorende examen succesvol afronden. Hieronder zijn de stappen die je moet volgen om je VCA-certificaat te halen:

  1. Kies het juiste VCA-niveau: Er zijn verschillende soorten VCA-trainingen, afhankelijk van het niveau van verantwoordelijkheid en de functie van de werknemer. Het meest voorkomende niveau is de VCA Basisopleiding, bedoeld voor operationele medewerkers.

  2. Volg een VCA-training: Schrijf je in voor een VCA-training bij een erkende VCA-opleider. Tijdens de training leer je over veiligheid, gezondheid en milieu, en hoe je veilig en verantwoordelijk kunt werken in risicovolle situaties.

  3. Bereid je voor op het examen: Zorg ervoor dat je de VCA-stof goed beheerst en oefen met examenvragen. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten tijdens het examen.

  4. Maak het examen: Het VCA-examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen die je binnen 60 minuten moet beantwoorden. Als je minimaal 28 vragen goed beantwoordt, slaag je voor het examen.

  5. Ontvang je certificaat: Als je slaagt voor het examen, ontvang je een VCA-certificaat dat 10 jaar geldig is. Het certificaat is erkend in Nederland, België en Duitsland.

 

https://www.bouwradius.nl/trainingen/vca/