Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Internet

Een pan in branden voor een natuurlijk antiaanbaklaag

Velen onder ons gebruiken nog pannen, kookpannen of braadpannen voor de oven uit een erfenis van onze groot- of zelfs overgrootouders. Ze gaan dus al generaties mee maar we blijven ze graag gebruiken want wat is er lekkerder dan bijvoorbeeld een soep of een saus die lekker lang heeft gesudderd in een oude soeppan? Ook bakken zonder aanbakken lukt ons prima in deze pannen en dit zonder commerciële antiaanbaklaag.

 

Commerciële versus natuurlijke antiaanbaklagen

 

Aluminium masterchef pannen zijn voorzien van een commerciële antiaanbaklaag zodat iedereen erin kan bakken met weinig kans op aanbranden. Maar als de antiaanbaklaag verslijt, is ook automatisch de pan versleten. De pannen die al generaties meegaan, bestaan meestal uit gietijzer of uit staal, beiden hoofdzakelijk vervaardigd uit ijzer en koolstof. Om deze van een antiaanbaklaag te voorzien, moeten we de pan in branden.

 

Hoe kan je een pan in branden?

 

Een gietijzeren of stalen pan, soeppan en ook de braadpan voor de oven kunnen worden voorzien van een antiaanbaklaag door ze in te wrijven met olie en ze daarna op hoge temperatuur te brengen. De olie zal hierdoor verbranden en een laagje afzetten op de bodem en op de wand. Indien deze handeling een aantal keren wordt herhaald, zal er een zich een stevige laag vormen die zal werken als een natuurlijk antiaanbaklaag. Indien deze antiaanbaklaag zou loskomen, kan je de pan gewoon terug in branden.

 

Schoonmaken en opbergen van pannen

 

Masterchef pannen kunnen met detergent worden schoongemaakt en kunnen ook met gemak in de vaatwasmachine. Voor gietijzeren en stalen pannen is dit niet het geval. Voor het schoonmaken mag geen detergent worden gebruikt en voor de bescherming tegen corrosie worden ze best ook met een beetje olie ingewreven vooraleer ze worden opgeborgen. Ze vragen dus wel wat werk en onderhoud maar zo gaan ze een leven lang mee en waarschijnlijk zelfs langer.

https://pannenreus.nl