Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Onderwijs

Wat je moet weten als je Chinees gaat leren

Het leren van een westerse taal is voor veel Nederlanders makkelijker dan het leren van Chinees. Niet in de laatste plaats door de grote verschillen in tongval en in het schrift. Toch zijn er al relatief veel mensen die de taal eigen hebben gemaakt. Waar moet je je op voorbereiden als je begint met het leren van Chinees? 

 

Kantonees of Mandarijn? 

 

Allereerst moet je weten dat er meerdere Chinese talen zijn, die beiden door veel mensen worden gesproken. Het Kantonees telt, om en nabij, 66 miljoen sprekers en kan dus zeker als een taal worden beschouwd die nuttig is om te leren. Het is echter bijna niet te vergelijken met de 910 miljoen moedertaalsprekers die het Mandarijn telt. Deze taal wordt veruit het meest gesproken op het vasteland in China en Taiwan. Tenzij je bewust voor het Kantonees wil gaan, doe je er dus verstandig aan om Mandarijn te leren. 

 

De methode 

 

Voor het Chinees is het van groot belang dat je de juiste methode toepast tijdens het leren. Dit wordt extra benadrukt, omdat het Chinees een toontaal is. Een precieze uitspraak van de woorden en een juiste methode voor het leren van woorden zijn hierbij van essentiële waarde. Dat wil zeggen dat je begint met het oefenen van de klanken. Dat kan voor westerse mensen al een hele uitdaging zijn. Vervolgens pas je deze klanken toe op losstaande woorden en daarna ga je over op hele zinnen. Pas daarna kan je met behulp van de, relatief simpele, grammatica je eigen zinnen gaan bouwen. Bij het leren van bijvoorbeeld Spaans of Frans kan je uitspraak, klanken en grammaticaal correcte zinnen veel makkelijker door elkaar leren. 

 

Het Chinese schrift 

 

Wanneer je Chinees leert, is het schrift natuurlijk ook goed om te leren. Het schrift wijkt echter ook heel erg af van het Nederlands en is niet heel gemakkelijk om te leren.Chinese karakters hebben namelijk een vrij complexe aard en lijken geenszins op het alfabet wat wij gebruiken. Het kost daarom aardig wat vlieguren om het lezen en schrijven van het schrift te beheersen. 

 

Taalcursus 

 

Als je je eigen gang gaat met het leren van de taal en niet de juiste methode toepast, dan kan het voorkomen dat je door veel Chinezen niet zal worden begrepen. Omdat het een toontaal is, is de uitspraak van dusdanig groot belang om te begrijpen wat je wil zeggen. De kans is groot dat daar, aan de basis, de fouten zitten. Wanneer je een cursus Chinees volgt ben je in ieder geval zeker van eengoede methode, feedback en de adequate begeleiding. Voor het leren van zo’n moeilijke taal is het dan ook zeker een aanrader. Ga je voor je werk naar China of moet je zakendoen met Chinese collega’s of bedrijven? Dan kan een cursus zakelijk Chinees goed van pas komen.