Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Onderwijs

Opleiding burgerzaken? Dit moet je weten

 

De uitdrukking “burgerlijke zaken” verwijst naar een sector van de overheid die voornamelijk bestaat uit loopbaan ambtenaren die in dienst zijn op basis van professionele verdiensten in plaats van te worden benoemd of gekozen. De institutionele ambtstermijn van de ambtenarij overleeft vaak verschuivingen in politiek leiderschap. Een ambtenaar wordt beschouwd als een persoon die in de publieke sector in dienst is van een overheidsdienst of -instelling met het oog op activiteiten in de publieke sector. De term “ambtenaar” is een andere naam voor een functionaris. Ambtenaren zijn werknemers van zowel de federale overheid als de deelstaatregeringen. Ze zijn verantwoording verschuldigd aan de federale overheid zelf en niet aan een politieke partij. Daarom heeft de overheid meer mensen nodig met een opleiding burgerzaken. De overheid heeft meer dan ooit behoefte aan goede dienstverlening en experts die van alle ins en outs op de hoogte zijn. Hieronder lees je alles wat je moet weten als je bij de overheid wilt werken.

Waarom zijn ambtenaren nodig?

De afdelingen Burgerzaken en Openbare Zaken draaien op volle toeren. Automatisering, digitalisering en veranderende wet- en regelgeving zijn enkele van de oorzaken hiervan. Je kunt technologie gebruiken om je rijbewijs te vernieuwen, verloren of gevonden voorwerpen te melden of online een parkeervergunning aan te vragen. Hierdoor hebben burgers steeds minder persoonlijk contact met de gemeente. Hierdoor is er minder activiteit aan de balies. De resterende taak is ingewikkelder en moeilijk te begrijpen.

Waarom is het volgen van een juridische opleiding belangrijk?

Je houdt de ontwikkelingen in de sector bij en doet kennis op via een juridische opleiding. De basis van de juridische opleiding is regelmatige training. Dankzij opdrachten die consequent theorie relateren aan de praktijk, kun je de beste in het juridische veld worden. Je zult ook profiteren van kennis van de professoren uit de ‘echte wereld’. Zij weten hoe je het werk moet doen.. Ze weten hoe ze het werk moeten doen. Hierdoor kom je tijdens vergaderingen snel tot de kern van de zaak. Daarnaast komen je klasgenoten ook uit het veld. Zo profiteer je van elkaars ervaringen.

Wat doen civiele werkers?

Als je in burgerlijke zaken of openbare zaken werkt, wil je het publiek zoveel mogelijk helpen en voorlichten. Iedereen, inclusief medewerkers in de front-, middle- of back office, KCC-stafmanagers en zelfs beleidsmakers, wordt vaak gevraagd dit te doen. Ambtenaren zijn verantwoording verschuldigd aan de overheid zelf en niet aan een politieke partij. Daarom heb je hier de juiste vakkennis voor nodig, want je moet handelen met de wensen van de mens in het achterhoofd.