Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Sport

Hoe kies je de veiligste paardrijcap?

Tijdens het paardrijden kunnen er veel dingen misgaan, dus het is belangrijk dat je aan je veiligheid denkt. Een paardrijcap is absoluut onmisbaar als je een veilige rit op je paard wilt maken. Paardrijcaps kunnen tegenwoordig heel goede bescherming bieden, maar vroeger waren de caps heel anders dan nu. Er is heel wat gebeurd op het gebied van technologie en het ontwerp van caps. Een van de koplopers van deze ontwikkelingen is Kep Italia. Ze zijn prachtig in hun ontwerp, met velvet bekleding, en bieden veel bescherming. Maar de veiligheid van een cap hangt niet alleen af van de cap zelf. Een cap moet passen bij je hoofdvorm en je moet de juiste maat bepalen.

Bepaal je maat

Zoals je kunt zien wanneer je een cap bestelt, kun je kiezen uit heel veel verschillende maten. Dit is niet voor niets zo, want de maat van een cap moet precies goed zijn voor je hoofd. De Samshield cap is een mooi voorbeeld. Bij Braaaf Ruitersport kun je caps van dit merk soms zelfs vinden in een kleine maat 52 tot een grote maat 61. Het is niet handig om zomaar een schatting te maken, want wanneer de maat niet goed is kan de cap geen goede bescherming bieden. Je kunt je hoofdmaat opmeten door zo een 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen een meetlint rond je hoofd te trekken. De maat is gewoon het aantal centimeters dat je daar opmeet.

Pas de cap

Om nog een keer te controleren dat je de juiste maat te pakken hebt, kun je de cap natuurlijk passen. De rijhelm mag best strak zitten, alleen mag het natuurlijk geen zeer doen. De ultieme test is door de cap op je hoofd te zetten zonder de sluiting vast te maken en vervolgens je hoofd ondersteboven te hangen. De cap mag niet van je hoofd afvallen, zelfs niet zonder de sluiting vast. Het is handig om een cap met een draaisysteem altijd te passen met het systeem open. Let erop dat je jouw haren precies op de manier draagt als wanneer je aan het rijden bent. De cap moet recht op het hoofd kunnen zitten en mag bijvoorbeeld niet naar achteren zakken. In dit laatste geval kun je jouw nek bezeren bij een val en biedt de cap geen goede bescherming aan je lichaam.

Op tijd vervangen

Wat sommige mensen niet weten is dat een cap een houdbaarheidsdatum heeft. De houdbaarheidsdatum ligt zo ongeveer op vijf jaar nadat de rijhelm is gemaakt. Na een val moet je jouw cap echter altijd vervangen, of de vijf jaar nu is bereikt of niet. De integriteit van de cap is dan beschadigd, waardoor het je hoofd niet goed meer kan beschermen bij een eventuele tweede val.