Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Verbouwen

Veilig installeren met 5 installatietips

Als je niet op tijd ziet dat je last hebt van lekkage, wordt de schade aan je huis groter en groter. Daarom moet je dit zo snel mogelijk repareren of, nog beter, voorkomen. Beter is dan ook om het oude leidingsysteem te vervangen door nieuw leidingwerk van flexibele leiding met perskoppelingen of persfittingen van gerenommeerde fabrikanten zoals Henco, Viega, Wavin, Uponor of VSH voordat er lekkage door ouderdom of slijtage optreedt. Bij het selecteren van het juiste materiaal voor het installeren van leidingen kun je soms wel wat hulp gebruiken, of je nu installateur of gebruiker bent. Daarom hieronder enkele installatietips.

Controle installatiemateriaal

De eerste van deze installatietips is dat (voor je begint) je moet controleren of je alle benodigde installatiematerialen en systemen zoals leidingen, persfittingen en persgereedschap hebt en dat deze goed werken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je begrijpt hoe deze werken en waarom ze belangrijk zijn bij de installatie.

Gereedschap zoals een perstang

Ten tweede moet je zorgen dat je gereedschap nog van topkwaliteit is. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je gereedschap zoals een perstang goed onderhouden is. Doe je dit niet, dan staat niet alleen de kwaliteit van je afgeleverde werk op het spel, maar het kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Onderzoek dus tijdig of jouw gereedschap aan een onderhoudsbeurt of vervanging toe is. Een pijpensnijder is met het gebruik van flexibele leidingen niet nodig, deze zijn makkelijk op maat te snijden en kunnen zelfs in bochten gelegd worden wat weer perskoppelingen uitspaart.

Persproef van perskoppeling en fitting

De derde van deze installatietips is iets wat je absoluut niet moet vergeten: het doen van een persproef wanneer je klaar bent met de installatie. Op deze manier test je de dichtheid van het leidingwerk en weet je dus zeker dat je goed werk geleverd hebt. Het is namelijk zo dat perskoppelingen of persfittingen die niet geperst zijn weliswaar dicht kunnen lijken, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Met de O-ring zorg je dat de correct geplaatste leidingen enige drukbelasting kunnen weerstaan, maar met een systeem dat zonder persen niet dicht zou zijn, heb je nog meer zekerheid. Wanneer je deze perst, kun je beter controleren of alles goed werkt.

Schoon en overzichtelijk

De vierde goede installatietip is dat je moet zorgen dat je gereedschap, materiaal en omgeving schoon en overzichtelijk zijn. Viezigheid op het materiaal kan bijvoorbeeld de levensduur van het geïnstalleerde materiaal inkorten, terwijl werken met schone voorwerpen, naast een lekvrij leidingsysteem ook beter is voor uw persoonlijke gezondheid. Dit geldt ook voor de flexibele leiding zelf, of eigenlijk voor de binnenzijde daarvan. Door de leiding op de werkplek of bouwplaats, in afwachting van de montage te laten rondslingeren kunnen er niet alleen beschadigingen ontstaan maar kan er ook vuil in de buis komen. Dit zorgt bij ingebruikname voor slechte doorstroming van het water of verstoppingen.

Vragen staat vrij

Tot slot is het raadzaam om bij twijfel altijd je vragen te stellen aan de fabrikant of leverancier waar je de perskoppelingen of -fittingen hebt aangeschaft. Je bent vrijwel nooit de eerste met het probleem waar je tegen aan loopt en de fabrikant of de specialist weet door ervaring precies welke oplossing het beste is of welke installatiematerialen er nodig zijn. Daarnaast hebben ze misschien nog enkele andere installatietips voor je. Ook de online webwinkels dienen verstand van zaken te hebben en de juiste installatiematerialen aan te bevelen inclusief de mogelijke informatie over het aanleggen hiervan.  Voor meer informatie over nieuwe materialen en ontwikkelingen neemt u een kijkje op het installatieblog.