Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Maak je trap af met passende leuninghouders

Na het uitzoeken van je trapleuning komt het volgende dilemma al direct om de hoek kijken: met welke leuninghouder ga ik mijn trapleuning aan de muur monteren? Net als bij trapleuningen zijn er ook voor leuninghouders meerdere smaken en uitvoeren terug te vinden. Om je te helpen de passende leuninghouder voor je trapleuning te vinden, laten we je hieronder overzichtelijk zien uit welke materialen en welke bevestigingen je kunt kiezen.

 

Materialen: strak rvs of stoer zwart

Een van de vele leuninghouders kiezen begint met het bepalen van het materiaal. Je hebt hierbij keuze uit twee verschillende opties. De eerste optie is rvs. Dit strakke en moderne materiaal is zilvergrijs van kleur en komt goed tot zijn recht onder veel verschillende trapleuningen. Ben je geen fan van zilvergrijs en heb je liever een stoere kleur? Dan is een zwarte leuninghouder echt wat voor jou.

 

Modellen: het zadel, de bevestiging en het verloop

Een leuninghouder bestaat uit drie verschillende onderdelen die elk meerdere variaties kunnen hebben. Twee van deze elementen kun je kiezen op basis van smaak, maar eentje is afhankelijk van de vorm van je trapleuning. Dat laatste element is het zadel van je trapleuninghouder. Op het zadel wordt de trapleuning zelf bevestigd. Het is dus van belang dat het zadel de contouren van je trapleuning weet te volgen. Heb je gekozen voor een ronde trapleuning, moet deze ondersteund worden door een gebold zadel. Koos je voor een vierkante of rechthoekige trapleuning, kom je automatisch uit bij een platter zadel.

De bevestiging aan de muur kun je wel kiezen aan de hand van je eigen smaak. Hier heb je rekening te houden met twee onderdelen: de vorm en de manier van bevestigen. Als eerste nemen we de vorm. Deze is over het algemeen rond, rechthoekig of vierkant. De bevestiging kun je ook zelf bepalen. Ook de bevestiging kent twee opties: traditioneel of blind. Bij een traditionele bevestiging zie je het montagemateriaal vanaf de voorkant nog goed zitten. Een blinde bevestiging wordt vastgemaakt door een stokeinde aan de achterkant. Daar is na de montage dus niets meer van te zien.

Ten slotte is er nog het verloop van het zadel tot de bevestiging. Deze is deels afhankelijk van smaak, maar ook deels afhankelijk van het type leuning. Voor bijvoorbeeld balustrades is het verstandig een leuninghouder te nemen die in een keer recht loopt. Voor een trap binnenshuis is een leuninghouder met een draai of een knik wel mooier. Je kunt kiezen voor een afgerond verloop, of een rechthoekig verloop.