Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Autos en Motoren

Je brommer verzekeren, waar rekening mee houden?

Voor je brommer verzekeren geldt in Nederland een wettelijke verplichting. Dit zorgt ervoor dat elke brommer die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht ten minste moet zijn verzekerd door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Het is mogelijk om een meer uitgebreide brommerverzekering af te sluiten, maar dat is geheel aan jou. Bij het afsluiten van een verzekering voor je brommer zijn er wel verschillende zaken waar je de nodige aandacht aan zal willen schenken. Wil jij graag ontdekken om welke zaken het hierbij gaat? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

1.) Er bestaan verschillende soorten brommerverzekeringen

Het eerste aandachtspunt waar je bij een brommer verzekeren rekening mee dient te maken heeft betrekking tot het feit dat er verschillende soorten brommerverzekeringen op de markt zijn terug te vinden. We maken voor deze verzekering een onderscheid tussen drie opties, namelijk:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

De WA-verzekering voor brommers is uiteraard de enige van deze drie verzekeringen waarvoor een wettelijke verplichting geldt. Deze verzekering moet dus met andere woorden verplicht worden afgesloten door iedereen die een brommer in het Nederlandse verkeer brengt. Voor dit type van brommerverzekering geldt dat ze slechts over een beperkt aantal dekkingen beschikt. Concreet gaat het hierbij dan enkel en alleen om de dekking voor schade ten opzichte van derden. Zou jij graag ook bepaalde schade aan je eigen brommer verzekerd willen zien worden? Dan kan dat uiteraard ook.

Je brommer verzekeren met een meer uitgebreide verzekering

Wil je toch liever geen genoegen moeten nemen met louter en alleen de WA-verzekering? Dan bestaan er nog twee alternatieven. In eerste instantie is er nog de beperkt cascoverzekering. Voor dit type van brommerverzekering geldt dat ze je de volgende dekkingen biedt:

  • Schade veroorzaakt door een brand;
  • Stormschade;
  • Schade als gevolg van een inbraak, diefstal en joyriding;
  • Schade door een aanrijding met een wild dier;

Je brommer verzekeren door middel van een beperkt cascoverzekering kan dus in de praktijk reeds een aardig aantal extra zekerheden met zich meebrengen. Er is echter nog meer. Je kan er namelijk ook voor zorgen dat ook de zelf veroorzaakte schade door bijvoorbeeld botsen of vallen wordt verzekerd. In dit geval zal je echter moeten kiezen voor het afsluiten van een allrisk verzekering.

2.) Wil je graag een eigen risico of niet?

Voor het merendeel van de verzekeringen geldt dat er sowieso sprake bij is van een eigen risico. Dat geldt evenwel niet voor de brommerverzekering. Je brommer verzekeren is dan ook in de praktijk zowel met als zonder eigen risico mogelijk. Wanneer je ervoor kiest om een verzekering af te sluiten zonder eigen risico zal je bij schade dus kunnen rekenen op een volledige tussenkomst door de verzekeraar. Dit gezegd hebbende zorgt het ontbreken van zo’n eigen risico er in de praktijk wel voor dat de periodieke premie die je moet betalen behoorlijk hoog kan uitvallen. Het is dus een beetje afwegen wat nu precies voor jou de meest interessante optie is.

3.) Zijn er eventueel extra dekkingen die je wenst af te sluiten?

Voor een brommer verzekeren geldt dat je niet alleen maar rekening dient te houden met de standaard verzekeringen die er bestaan. Natuurlijk zal je in eerste instantie een keuze moeten maken tussen deze verschillende mogelijkheden. Op het ogenblik dat iemand ervoor kiest om een allrisk verzekering af te sluiten gaat deze persoon er doorgaans al snel vanuit dat hij over alle mogelijke dekkingen beschikt. Dat is echter niet helemaal juist. Er bestaan bij een brommer verzekeren dan ook nog tal van verschillende extra dekkingen die eveneens de moeite waard kunnen zijn om af te sluiten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat hier ook nadelen aan verbonden zijn.

Optimaal je brommer verzekeren is natuurlijk altijd interessant omdat je op deze manier bent verzekerd tegen alle mogelijke vormen van schade of problemen die er zich voor kunnen doen. Dit gezegd hebbende moet je natuurlijk wel stil blijven staan bij het feit dat elke extra dekking ook bepaalde extra kosten met zich meebrengt. Concreet moet je dan ook vooral voor jezelf uitmaken of de extra dekkingen voor jouw brommer wel echt zijn vereist. Wegen de kosten niet op tegen de risico’s die je loopt? Dan spreekt het voor zich dat het wellicht interessanter is om niet teveel extra dekkingen te voorzien voor jouw brommer.

4.) Vergelijk de brommerverzekering tussen verschillende partijen

Je brommer verzekeren kan uiteraard gebeuren bij een groot aantal verschillende partijen. Dit zorgt ervoor dat het altijd voorafgaand aan het afsluiten van je polis zeer interessant kan zijn om een vergelijking uit te voeren. Door het uitvoeren van een dergelijke vergelijking zal het prijsverschil in premies tussen de verschillende verzekeraars in één klap duidelijk worden. Dat overigens niet alleen. Daarnaast zal je namelijk ook kunnen vaststellen dat direct een goed beeld zal krijgen van het verschil in polisvoorwaarden ook. Het uitvoeren van een vergelijking voordat je overgaat tot het verzekeren van je brommer is dus in de praktijk hoe dan ook altijd sterk aan te raden.

5.) Houd bij aankoop van je brommer reeds rekening met je verzekering

De laatste tip met betrekking tot je brommer verzekeren, maar ook voor je brommobielverzekering, is er één die door erg veel mensen in de praktijk over het hoofd wordt gezien. Voordat je een brommer gaat kopen kan het namelijk zeer interessant zijn om je reeds even te verdiepen in de verzekeringskosten die jouw configuratie met zich mee gaat brengen. Het grootste deel van je verzekeringskost wordt namelijk bepaald aan de hand van bijvoorbeeld het vermogen waar je brommer over beschikt. Des te groter dat vermogen is, des te hoger de kosten zullen komen te liggen voor je verzekering. Door deze specificaties enigszins binnen de perken te houden kan je dus in de praktijk een meer dan aardig bedrag besparen.

Er bestaan meer dan voldoende mogelijkheden om op basis van een bepaalde configuratie een inschatting te kunnen maken van de premie die je zal verschuldigd zijn. Voordat je definitief de koopovereenkomst af gaat sluiten kan het dus zeer interessant zijn om even een dergelijke berekening uit te voeren. Zo sta je niet voor vervelende verrassingen wanneer de premie moet worden betaald.