Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Plissé lampenkappen zijn niet perse ouderwets!

Plissé lampenkappen zijn niet perse ouderwets!

Geschiedenis
De lampenkappen met een plissé afwerking bestaan al heel lang. In de ouderwetse interieurs van eind 19e eeuw kwamen ze al voor. Sinds de jaren 70 zijn ze een beetje uit onze omgeving verdwenen. Maar gelukkig zijn er aanhangers blijven bestaan, zodat we nu deze leuke lampenkappen toch nog opnieuw kunnen terugvinden.

Plissé lampenkap
Wat is precies een plissé lampenkap? We kennen de lampenkappen met stoffen afwerking. De plissé lampenkap is daar een variant op. De stof wordt eerst in plooitjes gevormd vooraleer ze rond het skelet van de kap gaat. Je zou denken dat je op deze manier weinig variatie kan krijgen: een plissé lampenkap is een plissé lampenkap? Nee hoor! Tegenwoordig heb je zelfs lampenkappen waarbij de vouwen in fantasierijke motieven zijn gecreëerd. Daardoor wordt het soms wel eentonige uiterlijk van deze lampen gebroken, en wordt het een trendy en frisse lampenkap. De plooien kunnen allemaal in dezelfde richting wijzen, of ze kunnen om en om gevouwen worden zodat er telkens een strook dikker naar voren komt. Een andere variant is de kap waarbij de plooitjes halverwege nog eens bij mekaar genaaid zijn zodat je een X-vormige structuur krijgt. Je ziet: er zijn zodanig veel variaties dat ze overal in je interieur passen.

Papieren plissé lampenkappen
Er bestaan ook plissé lampenkappen in hard papier. Dit heeft het voordeel dat er zich niet zoveel stof in de kap zal verzamelen als bij een stoffen lampenkap. Papier is makkelijker te onderhouden. Het nadeel is dat het niet zo sterk is en waarschijnlijk minder lang zal meegaan.

Wat de kleuren betreft: in principe kunnen alle kleuren. Doordat ze uit stof gemaakt zijn, is het makkelijk om gelijk welke kleur te vinden. Je kan ze dus helemaal naar jouw smaak aanschaffen en combineren met andere zaken van jouw interieur: gordijnen, tapijten en meubelen. Je kan ze in dezelfde kleurtinten als jouw omgeving kiezen. Maar ook contrasterende kleuren kunnen perfect: hierdoor krijg je gerichte aandachtspunten.

Lampen
Ze worden zowel voor hanglampen, vloerlampen als tafellampen gebruikt. Het karakteristieke aan plissé lampenkappen is dat ze het licht op een zachte manier de huiskamer insturen. Licht wordt naar boven en onder uitgestraald maar zal nooit rechtstreeks in je ogen schijnen. Daarom zijn deze soort lampenkappen ideaal geschikt voor het brengen van sfeer. Je mag best zeggen dat ze een romantische look hebben.

Laat jou bij plissé lampenkappen niet afschrikken door hun misschien wat ouderwetse uiterlijk. In de juiste kleuren en op de juiste plaats zijn ze een leuke aanwinst voor trendy en jonge interieurs!

http://www.lampenkappen-expert.nl/