Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Woningen

Bespaar energie door je huis meer comfortabel te maken

Twee vliegen in één klap, daar houden we van. En dus is het goed nieuws als je én je woning meer comfortabel kunt maken én je energierekening een stuk lager kunt krijgen. Allemaal door dezelfde maatregelen. Door goede woonisolatie toe te passen zorg je voor minder koude wind en tocht in huis en wordt het dus snel fijner om in huis te zijn. Door diezelfde isolatie zorg je ervoor dat je minder hoeft te stoken in de winter en minder hoeft te koelen in de zomer. Dat ga je merken aan de energierekening.

Wil je gaan isoleren? Dan zijn dit de belangrijkste plekken om te beginnen.

Begin van boven naar beneden

Dat warmte stijgt weten we allemaal. En dus is een niet-geïsoleerd dak in dat opzicht hetzelfde als helemaal geen dak. Je kunt dus het best als eerst de dakisolatie aanpakken. Dat is met een schuin dak niet zo moeilijk. Je kunt direct onder de pannen, tussen de panlatten, de isolatie aanbrengen. Dit kun je vaak gewoon zelf. Het is een kwestie van de tijd nemen, goed meten en jezelf goed in beschermende kleding hullen. De vezels van steenwol, het aangeraden isolatiemateriaal voor dakisolatie, kruipen overal en kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken. Heb je de steenwol tussen de panlatten en eventueel extra geplaatste raggels geplaatst? Dan kun je het dak aan de binnenkant verder afwerken met gipsplaat of MDF. Aan de buitenkant hoef je niets te doen. Je isoleert van binnen uit!

Voor een plat dak zijn andere materialen en methodes te bedenken. Je vindt hier veel informatie over op bovenstaande website.

Pak dan de rest van je huis aan

 

Ook woonisolatie kan bijdragen aan het verlagen van de energierekening. Woonisolatie is een manier om warmteverlies door de muren en de vloer te voorkomen. Door de muren en de vloeren te isoleren, wordt warmte binnen gehouden en hoeft er minder gestookt te worden om het huis warm te houden. Hierdoor daalt de energierekening.

De muren kun je isoleren door er een voorzetmuur voor te zetten of door de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur te vullen met speciaal isolatiemateriaal.

De vloer isoleren doe je, vooral, door de ruimte onder de vloer, de kruipruimte, te vullen met speciaal isolatiemateriaal geschikt voor de kruipruimte. Wil je eerst eens kijken wat vloerisolatie voor effect zou kunnen hebben? Leg dan een vloerkleed op de vloer. Je zult al snel verschil merken. Is de kruipruimte geïsoleerd? Dan kun je dat vloerkleed heel goed laten liggen. Het staat ook nog eens mooi!