Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Zakelijke dienstverlening

Dit kan je doen tegen een coronaboete

Ondanks dat de meeste maatregelen bijna volledig verdwenen zijn, zijn er nog enkele boetes die uitgeschreven worden óf mensen die nog een openstaande boete hebben staan. Heeft u een coronaboete ontvangen? Dan hoeft u dit niet zomaar de accepteren en kunt u de corona boete aanvechten.

Zomaar betalen?

Als u een boete ontvangt, dan ontvangt u een strafbeschikking. Strafbeschikkingen zijn ingevoerd om het Nederlandse rechtssysteem te ontlasten. Een strafbeschikking kan gezien worden als een aanbod van de Officier van Justitie om te betalen, zodat u niet naar de rechter hoeft. Maar als u deze betaalt, dan bekent u dus schuld. Dit kan niet meer achteraf teruggedraaid worden. Hierom raden wij u aan om niet meteen te betalen.

Aanvechten

Als u besluit in bezwaar te gaan, dan moet u dit wel binnen 14 dagen doen. Als u in verzet gaat, moet er een verzetschrift opgestuurd worden naar het Openbaar Ministerie. In deze brief staat vermeld wie de boete aan u heeft uitgedeeld en wanneer dit is gebeurt. Verder moet u in de brief duidelijk maken waarom u het niet eens bent met de boete. Na het verzet gaat de rechter met uw bezwaar aan de slag. Als u vragen heeft of hulp nodig hebt bij het opstellen van een verzetschrift, dan is het verstandig een advocaat in de schakelen.

Daarom moet u in verzet gaan

Wanneer een coronaboete bij de rechter komt, dan kan de rechter de boete kwijtschelden of in ieder geval verlagen. Ook is de kans groot dat de boete voorwaardelijk wordt gemaakt, omdat er aardig nog wat zwakke plekken in het juridische systeem zitten als het aankomt op de maatregelen rondom corona. Toch is het verstandig om dit niet alleen te doen, maar een advocaat die gespecialiseerd is in strafrecht in te schakelen. Op die manier is de kans groot dat je de boete niet hoeft te betalen.

https://openlegal.nl/corona-boete-aanvechten/