Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Hoe zorg je het best voor je gewassen

Bij het kweken van gewassen is het essentieel om te zorgen voor optimale groeiomstandigheden. Dit houdt in dat je de juiste voeding, water, licht en bescherming moet bieden. Voor een gezonde plantengroei zijn voedingsstoffen uit de bodem onmisbaar. Organische meststoffen zijn daarom een goede keuze omdat ze de grond verrijken met alle essentiële mineralen en elementen die de plant nodig heeft. Door organische meststoffen te gebruiken, help je ook de micro-organismen in de bodem, wat leidt tot een gezondere bodemstructuur.

Sommige planten groeien beter met speciaal licht

Planten hebben licht nodig voor fotosynthese, het proces waarbij ze energie produceren. Niet elk licht is echter gelijk. Voor planten die binnen worden gekweekt of in gebieden met weinig natuurlijk zonlicht, kan kunstmatige verlichting een uitkomst bieden. Lightpro tuinverlichting is een voorbeeld van speciale verlichting die kan helpen om de groei van planten te stimuleren. Dit soort verlichting is ontworpen om het spectrum van zonlicht na te bootsen, waardoor je planten precies krijgen wat ze nodig hebben om te floreren. Het is ook mogelijk dat planten beter groeien met andere kleuren licht, zoals bijvoorbeeld roze.

Gebruik een kas voor planten als tomaten

Tomaten zijn sappige vruchten die veel water nodig hebben om te groeien. Water geven met een gieter zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het water en voorkomt dat er te veel in één keer wordt gegeven. Daarbij heeft een tomaat ook een warm en zonnig klimaat nodig. Dit hebben we niet echt in Nederland, maar toch zijn we in staat om tomaten te kweken in Nederland. Dit kan doordat we kassen hebben waar het klimaat beter in gecontroleerd kan worden. Andere gewassen zoals paprika’s kunnen ook beter geteeld worden in een kas. Kassen zijn dus onmisbaar als het gaat om het telen van groenten.

Bescherm het gewas tegen slecht weer

Elk gewas heeft specifieke eisen als het gaat om klimaat en bescherming. Slecht weer, zoals harde wind, hagel of vorst, kan gewassen beschadigen of zelfs vernietigen. Het is dus van essentieel belang om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kan betekenen dat je beschermende structuren zoals kassen of windschermen moet gebruiken. Deze beschermende maatregelen helpen niet alleen tegen slecht weer, maar kunnen ook schadelijke insecten en ziekten buiten houden. Door je gewassen te beschermen, zorg je voor een stabielere oogst en voorkom je teleurstellingen of verlies van omzet.

Wissel af met het gewas dat je zaait voor een gezonde bodem

Het is belangrijk om te beseffen dat als je jaar na jaar hetzelfde gewas zaait, dit kan leiden tot uitputting van de bodem. Dit komt doordat elke plantensoort specifieke voedingsstoffen uit de grond haalt. Door gewassen af te wisselen, oftewel wisselteelt toe te passen, kun je de bodem gezond en vruchtbaar houden. Zo heeft bijvoorbeeld het kweken van peulvruchten het voordeel dat ze stikstof aan de bodem toevoegen, wat gunstig is voor volgende gewassen. Door te variëren met de gewassen die je kweekt, houd je de grond in topconditie en zorg je voor een betere opbrengst op de lange termijn. Wisselteelt zal ook steeds belangrijker zijn in de toekomst.