Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Wat je moet weten over cilindersloten

Wat je moet weten over cilindersloten

Ooit waren zogenoemde klaviersloten voor huisdeuren gewoon. Die sloten zijn echter behoorlijk inbraakgevoelig. Inmiddels zijn voor de buitendeuren van nieuwe huizen cilinderslotende standaard. Ondanks een significante verbetering van de voorkoming van inbraak, hadden die sloten vroeger toch ook nog enige zwakke plekken. We gaan in dit artikel in op wat dat voor sloten zijn en wat die zwakke plekken waren. We sluiten af met het belangrijke SKG 3 kenmerk.

Wat is een cilinderslot?

Het cilinderslot van M&C bestaat uit een cilinder in een behuizing. In de cilinder bevinden zich kogeltjes, stiften of plaatjes, die zonder ingestoken sleutel de draaiing van de cilinder voorkomen. Slechts met het gebruik van de correcte sleutel verdwijnt die blokkade. De juiste sleutel laat de kogeltjes, stiften of plaatjes naar een positie bewegen, waarna de cilinder vrijkomt en kan draaien. De cilinder gaat in een goed passende behuizing, waarin die kan ronddraaien. Zo kan je het slot sluiten en openen. De vorm van de cilinder is gestandaardiseerd. In Nederland is dat het europrofiel. Zo kan je simpel alleen de cilinder vervangen en blijft de rest van het slot onveranderd.

Zwakke punten

Zoals al eerder is opgemerkt, had het cilinderslot vroeger enkele zwakke punten. Er waren een paar manieren waarop zo’n slot kon worden opengebroken. Dat kon met de slagmethode, door het breken van de cilinder, het lockpicken en het kerntrekken. Bij de slagmethode wordt een zogenoemde slagsleutel in de cilinder gestoken, waarop vervolgens wordt geslagen. Bij het breken van de cilinder wordt gebruikgemaakt van het feit dat die wat uitsteekt. Wat uitsteekt moet dan wel voldoende houvast bieden. Voor lockpicken wordt een speciaal gereedschap gebruikt, een lockpick genoemd. Daarmee kan je de kogeltjes, stiften of plaatjes in de cilinder bewegen, om zo het slot te kunnen openen. Bij het kerntrekken wordt een schroef in de sleutelopening gedraaid en vervolgens wordt met een klauwhamer de schroef samen met de cilinder in een keer uit de behuizing getrokken.

SKG 3

SKG is de afkorting van Stichting Kwaliteit Gevelbouw, die inmiddels SKGI-KOB heet. Deze Nederlandse stichting verstrekt onder meer het keurmerk SKG voor sluit- en hangwerk, inclusief cilindersloten. Met sterren of een cijfer wordt aangegeven wat de mate van inbraakwerendheid is. SKG 3 (SKG***) is momenteel het hoogste niveau. Kerntrekken is een betrekkelijk nieuwe manier van een slot openbreken. Daarom is er nog geen wetgeving beschikbaar over de wijze van kerntrekbeveiliging. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) uit. Dat centrum adviseert om voor kerntrekbeveiliging cilinders toe te passen van het SKG 3-niveau, en kerntrekbeslag te plaatsen of anders een cilinder waarvoor een uittrekkracht van tenminste 15 kN nodig is. Met SKG 3 heb je dus het meest veilige slot van het cilindertype. Je vindt die bij M&C. Hun website is https://mc-cilinder.nl.

https://mc-sleutels.nl/cilindersloten-info/